Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Generațiile X, Y, Z – obiceiurile de lectură

Generațiile X, Y, Z – obiceiurile de lectură

În întreaga lume, tinerii se pare că sunt mai citiți decât adulții, datorită mai multor școli și programe de dezvoltare timpurie a copiilor care sunt puse la dispoziție generațiilor mai tinere.

Când ne uităm la obiceiurile de lectură pe generații, unele tendințe demne de remarcat includ:

Generația X este o sintagmă care se referă la generația persoanelor născute în intervalul aproximativ 1961–1980 (granițele variază de la o sursă la alta; în plus, există decalaje între diferitele spații geopolitice). Sintagma a fost folosită în demografie, științe sociale, marketing și frecvent pusă în legătură cu cultura de masă.

Gen-X își consumă în principal știri, materiale online.

 

Generația Y (the millennials) reprezintă cohorta demografică ce a urmat Generației X. Nu există date precise pentru începutul sau sfârșitul acestor generații; demografii și cercetătorii se folosesc de începutul anilor 1980 ca dată de naștere a primilor și mijlocul anilor 1990 până la începutul anilor 2000 ca ultimii ani: 

Gen-Y domină în ceea ce privește lectura cărților și folosesc în principal bibliotecile pentru a obține materiale de lectură.

 

Generația Z se succede Generaţiei Y şi precede Generaţia Alpha. Naşterea celor din această generaţie a început în anul 1995 şi s-a terminat în anul 2010. 

În ceea ce privește Gen-Z s-a remarcat cea mai semnificativă îmbunătățire a lecturii folosindu-se de rețelele sociale pentru a căuta cele mai bune lecturi.

 

Boomer” este un termen preluat din limba engleză care se referă la o persoană născută între anii 1946 și 1970. Această generație de oameni se află după „silent generation” și înaintea generației X. „Generația tăcută”, cunoscută și sub numele de „Generația tradiționalistă”, este cohorta demografică occidentală definită prin oamenii născuți între 1928 și 1945.

„Boomers” și „Gen Silent” aleg materiale de lectură pe baza listelor de bestselleruri.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *