Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Gene Deitch, unul dintre regizorii de animaţie a desenelor Tom şi Jerry, a murit

Gene Deitch, unul dintre regizorii de animaţie a desenelor Tom şi Jerry, a murit

Regizorul american de filme de animaţie Gene Deitch, premiat cu Oscar şi creator al unor episoade din îndrăgitul serial „Tom şi Jerry”, a murit vineri la Praga la vârsta de 95 de ani. Unul dintre filmele sale „Munro”, despre un băiat care ajunge din întâmplare să fie înregimentat în armată, a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie în anul 1961.

Gene Deitch a creat şi peste zece episoade pentru îndrăgitul serial de desene animate „Tom şi Jerry”.

În 1967, cineastul american a realizat prima adaptare cinematografică a romanului fantasy „The Hobbit”, însă acea versiune nu a fost lansată niciodată pe marile ecrane.

Viaţa artistului american a fost la rândul ei demnă de scenariul unui film: în 1959, în plin Război Rece, Gene Deitch a călătorit la Praga pentru a participa la o rundă de negocieri cu reprezentanţi ai industriei cinematografice din Cehia. Cu acea ocazie a cunoscut-o pe viitoarea lui soţie, animatoarea Zdenka Najmanova, şi a rămas în Cehia pentru totdeauna.

Gene Deitch obişnuia să se considere un cetăţean american liber şi independent financiar, care a trăit în fosta Republică Cehă socialistă timp de peste trei decenii. Artistul a descris experienţele trăite în perioada Cortinei de Fier în autobiografia sa din 1997 intitulată „For the Love of Prague”, publicată şi în limba cehă în 2018.

În 2004, cineastul american a fost recompensat cu premiul Winsor McCay pentru întreaga carieră la gala Annie Awards. Unul dintre fiii lui este autorul de benzi desenate Kim Deitch.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *