Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Expresii celebre: victorie à la Pirus

Expresii celebre: victorie à la Pirus

🔍🔍🔍 Pentru mai multe articole accesează secțiunea:

BLOG

În multitudinea unităților frazeologice, uneori a clișeelor internaționale, întâlnim o mulțime de formule în care apar nume proprii, referințe cu semnificații istorice, filosofice, religioase, sociale, umoristice etc. de maximă generalitate, dar de mai mică accesibilitate decât presupun cei ce le utilizează îndeosebi în stilurile publicistic și beletristic.
Folosim expresii, citate celebre, dictoane latinești etc., dar multe dintre aceste expresii celebre, pe lângă faptul că sunt folosite ca titluri de cărți, de articole, nu sunt acoperite de o înțelegere culturală corespunzătoare. Ne ajunge să cunoaștem sinonimul unui cuvânt, nu mai căutăm istoria din spatele lui.

Vezi: CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII

Ei bine, în superficialitatea vremurilor în care trăim, semnificațiile acestor expresii devin confuze, de cele mai multe ori intuite sau ghicite mai mult decât motivate ca să nu mai menționăm faptul că oricum se îndepărtează de sensul inițial până ce devin niște concepte inadmisibile din punct de vedere interpretativ.

Legendă

Pirus (Pyrrhos) a fost rege al Epirului (306 – 273 î.e.n.) ajungând, pentru o perioadă scurtă, și rege al Macedoniei. A fost un mare strateg, unul briliant care nu aștepta trecerea timpului ca să-și afirme talentul. Și-a constituit o armată redutabilă pe care a comandat-o cu știință și inspirație de geniu. În anul 280 î.e.n. poartă o bătălie memorabilă cu romanii la Heracleea și Ausculum. Înfruntarea nu are un învingător detașat, în pofida vitejiei și înverșunării celor două armate – sau, poate, tocmai de aceea!

Admirabil conduși de Pirus, epiroții vor rămâne stăpâni pe câmpul de bătălie, dar pierderile lor sunt considerabile și, după puțin timp, redutabilul general hotărăște retragerea din Italia. Își va pune serviciile de comandant și pe ale armatei sale de mercenari la dispoziția cetăților grecești în conflictul acestora cu cartaginezii, pe care îi înfrânge în numeroase rânduri.

Când i-a învins pe romani la Heraclea și Asculum a suferit pierderi de neînlocuit în timpul luptei (în timp ce romanii au putut să-și înlocuiască pierderile), ceea ce a dus la pierderea în cele din urmă a războiului piric și retragerea din Peninsula Italică în Sicilia. Plutarh relatează reacția lui Pirus la felicitările primite din partea supușilor: „Încă o victorie ca asta și suntem terminați”.

De obicei această expresie este asociată cu bătăliile militare, dar, prin analogie, termenul este folosit și în domeniul afacerilor, al politicii, în cel juridic și sportiv, pentru a descrie o victorie cu consecințe ruinătoare pentru învingător.

 

Semnificație

Expresia   VICTORIE À LA PIRUS   Reprezintă reperul cu unui succes la fel de costisitor ca un eșec; cu alte cuvinte este o victorie obținută cu un cost atât de mare pentru învingător, încât aproape că echivalează cu o înfrângere.
🔍🔍🔍 Pentru mai multe articole accesează secțiunea:

BLOG

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *