Meniu
Expresii celebre: soarele de la Austerlitz

Expresii celebre: soarele de la Austerlitz

­čöŹ­čöŹ­čöŹPentru mai multe articole acceseaz─â sec╚Ťiunea:

BLOG

├Än multitudinea unit─â╚Ťilor frazeologice, uneori a cli╚Öeelor interna╚Ťionale, ├«nt├ólnim o mul╚Ťime de formule ├«n care apar nume proprii, referin╚Ťe cu semnifica╚Ťii istorice, filosofice, religioase, sociale, umoristice etc. de maxim─â generalitate, dar de mai mic─â accesibilitate dec├ót presupun cei ce le utilizeaz─â ├«ndeosebi ├«n stilurile publicistic ╚Öi beletristic.
Folosim expresii, citate celebre, dictoane latine╚Öti etc., dar multe dintre aceste expresii celebre, pe l├óng─â faptul c─â sunt folosite ca titluri de c─âr╚Ťi, de articole, nu sunt acoperite de o ├«n╚Ťelegere cultural─â corespunz─âtoare. Ne ajunge s─â cunoa╚Ötem sinonimul unui cuv├ónt, nu mai c─âut─âm istoria din spatele lui.

Vezi: CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII

Ei bine, ├«n superficialitatea vremurilor ├«n care tr─âim, semnifica╚Ťiile acestor expresii devin confuze, de cele mai multe ori intuite sau ghicite mai mult dec├ót motivate ca s─â nu mai men╚Ťion─âm faptul c─â oricum se ├«ndep─ârteaz─â de sensul ini╚Ťial p├ón─â ce devin ni╚Öte concepte inadmisibile din punct de vedere interpretativ.

ÔťŹ Legend─â

Pe data de 2 decembrie 1804, gloriosul general Bonaparte devine ├«mp─âratul Napoleon I. ÔÇ×Titlul de ├«mp─ârat e mai mare, e ├«nc─â oarecum inexplicabil ╚Öi impresioneaz─â imagina╚ŤiaÔÇŁ, spune el. Ceremonia ├«ncoron─ârii se desf─â╚Öoar─â la Notre-Dame cu un fast uluitor. ├Änc─â o dat─â, Napoleon ├«ncalc─â regulile protocolului ╚Öi, lu├ónd coroana de aur de pe perna ro╚Öie care se afla l├óng─â Papa Pius al VII-lea, ╚Öi-o a╚Öaz─â pe cap cu fermitate, a╚Öa cum ├«╚Öi f─âcuse carier─â militar─â profit├ónd de ezit─ârile, de sl─âbiciunile ╚Öi de nesiguran╚Ťa celor pe care ├«i ├«nfrunta.

Pentru oameni cu experien╚Ťa diplomatic─â a lui Talleyrand – politician ╚Öi diplomat francez -, evenimentul era previzibil ├«nc─â din 1800, dup─â b─ât─âlia de la Marengo, c├ónd ├«i scria ├«nving─âtorului:
Posteritatea se va minuna de campania aceasta fabuloas─â. Ce auspicii ├«nso╚Ťesc ├«ntoarcerea dumitale! N-au existat niciodat─â imperii care s─â nu fi fost ├«ntemeiate prin minuni. Iar dumneata ai f─âcut o minune.
Pentru du╚Ömanii s─âi n-a fost un argument s─â-l accepte ├«n fruntea Fran╚Ťei. ├Än 1805 Napoleon se afl─â ├«n situa╚Ťia de a ├«nfrunta ├«nc─â o coali╚Ťie format─â de Rusia ╚Öi Austria. Armata francez─â avanseaz─â spre Viena, apoi ajunge ├«n Moravia, ├«n ├«nt├ómpinarea inamicului.

A fost una dintre acele b─ât─âlii care st├órnesc uimirea strategilor ╚Öi aduc glorie ve╚Önic─â ├«nving─âtorilor. 2 decembrie 1805, l├óng─â satul Austerlitz, la 120 km de nord, un an de la ├«ncoronare. Apari╚Ťia soarelui ├«n plin─â iarn─â ╚Öi str─âlucirea lui pe toat─â durata zilei sunt interpretate de c─âtre francezi ca fiind semn bun, fapt care le ├«nt─âre╚Öte moralul ╚Öi ├«ncrederea ├«n steaua norocoas─â a ├«mp─âratului.
Manevrele efectuate de trupele napoleoniene sunt expresia viziunii unui geniu militar cum pu╚Ťine au fost ├«n istoria omenirii. Simul├ónd sl─âbiciunea, ├«mp─âratul a cerut ╚Ťarului Alexandru al Rusiei un armisti╚Ťiu, care i-a fost refuzat. Prin false deplas─âri de trupe, Napoleon deruteaz─â inamicul pentru ca apoi s─â dezl─ân╚Ťuie atacul principal asupra platoului Pratzen, pe care ├«l ocup─â ├«mping├ónd unit─â╚Ťile ruse spre lacuri unde ghea╚Ťa este spart─â de artileria francez─â. Dezastrul era iminent. Victoria asupra celei de-a treia coali╚Ťii a fost total─â.

ÔťŹ Semnifica╚Ťie

 SOARELE DE LA┬áAUSTERLITZ  are ├«n vedere producerea unui fenomen natural deosebit care func╚Ťioneaz─â ca semn benefic ├«n m─âsura ├«n care va da for╚Ť─â ╚Öi ├«ncredere unei mase de oameni (sau unei singure persoane).

 

­čöŹ­čöŹ­čöŹPentru mai multe articole acceseaz─â sec╚Ťiunea:

BLOG

Scris de

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *