Meniu
Expresii celebre: scrisorile lui Bellerofon

Expresii celebre: scrisorile lui Bellerofon

🔍🔍🔍 Pentru mai multe articole accesează secțiunea:

BLOG

În multitudinea unităților frazeologice, uneori a clișeelor internaționale, întâlnim o mulțime de formule în care apar nume proprii, referințe cu semnificații istorice, filosofice, religioase, sociale, umoristice etc. de maximă generalitate, dar de mai mică accesibilitate decât presupun cei ce le utilizează îndeosebi în stilurile publicistic și beletristic.
Folosim expresii, citate celebre, dictoane latinești etc., dar multe dintre aceste expresii celebre, pe lângă faptul că sunt folosite ca titluri de cărți, de articole, nu sunt acoperite de o înțelegere culturală corespunzătoare. Ne ajunge să cunoaștem sinonimul unui cuvânt, nu mai căutăm istoria din spatele lui.

Vezi: CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII

Ei bine, în superficialitatea vremurilor în care trăim, semnificațiile acestor expresii devin confuze, de cele mai multe ori intuite sau ghicite mai mult decât motivate ca să nu mai menționăm faptul că oricum se îndepărtează de sensul inițial până ce devin niște concepte inadmisibile din punct de vedere interpretativ.

Legendă

Hiponon, fiul regelui Glaucos al Corintului, a preluat numele unei victime a imprudenței sale, după o datină semănând cu judecata și verdictul unui for, de la Beller – Bellerofon. Tânărul merge pentru purificare în orașul Tirint din Argolida, la un prieten al tatălui său, Proetus. Soția regelui, Antheea, se îndrăgostește de el și, nereușind să și-l facă amant (Bellerofon, fiind un bun oaspete, a respins politicos aceste avansuri), chiar cu promisiunea tronului, îl acuză înaintea soțului său că încălcase legile ospeție, punându-i în seamă planurile sale.

Proetus se folosește pentru răzbunare o cale ocolită: îl trimite pe Bellerofon cu un mesaj la tatăl Antheei, Iobate, rege al Liciei, cerându-i acestuia să împlinească osânda la moarte.

La sosire, lui Bellerofon i s-au dat o serie de sarcini periculoase, principala dintre ele fiind distrugerea înfricoșătoarei Himera. Această creatură care sufla foc avea de trup de leu cu un șarpe drept coadă și cu un cap de capră ieșindu-i din spinare.

Pentru a-l ajuta în această sarcină, Bellerofon a avut norocul să-l aibă la dispoziție pe Pegasus. El a găsit calul la fântâna din Pirene, lângă Corint. Îmblanzind calul cu ajutorul Atenei, Bellerofon a călărit (și a zburat) pe Pegasus și a reușit să o omoare pe Himera cu sulița sa. Bellerofon și Pegasus s-au bucurat de succes în continuare și în alte provocări, inclusiv într-o luptă cu Amazoanele.

Semnificație

Prin  SCRISORILE LUI BELLEROFON   Se înțelege acel tip de mesaj care, prin conținut, acționează împotriva solului. Pe de o parte, se are în vedere firea diabolică a expeditorului, pe de altă parte, evidențiază puritatea și nevinovăția trimisului.
🔍🔍🔍 Pentru mai multe articole accesează secțiunea:

BLOG

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *