Meniu
Expresii celebre: scrisorile lui Bellerofon

Expresii celebre: scrisorile lui Bellerofon

­čöŹ­čöŹ­čöŹ Pentru mai multe articole acceseaz─â sec╚Ťiunea:

BLOG

├Än multitudinea unit─â╚Ťilor frazeologice, uneori a cli╚Öeelor interna╚Ťionale, ├«nt├ólnim o mul╚Ťime de formule ├«n care apar nume proprii, referin╚Ťe cu semnifica╚Ťii istorice, filosofice, religioase, sociale, umoristice etc. de maxim─â generalitate, dar de mai mic─â accesibilitate dec├ót presupun cei ce le utilizeaz─â ├«ndeosebi ├«n stilurile publicistic ╚Öi beletristic.
Folosim expresii, citate celebre, dictoane latine╚Öti etc., dar multe dintre aceste expresii celebre, pe l├óng─â faptul c─â sunt folosite ca titluri de c─âr╚Ťi, de articole, nu sunt acoperite de o ├«n╚Ťelegere cultural─â corespunz─âtoare. Ne ajunge s─â cunoa╚Ötem sinonimul unui cuv├ónt, nu mai c─âut─âm istoria din spatele lui.

Vezi: CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII

Ei bine, ├«n superficialitatea vremurilor ├«n care tr─âim, semnifica╚Ťiile acestor expresii devin confuze, de cele mai multe ori intuite sau ghicite mai mult dec├ót motivate ca s─â nu mai men╚Ťion─âm faptul c─â oricum se ├«ndep─ârteaz─â de sensul ini╚Ťial p├ón─â ce devin ni╚Öte concepte inadmisibile din punct de vedere interpretativ.

ÔťŹ Legend─â

Hiponon, fiul regelui Glaucos al Corintului, a preluat numele unei victime a impruden╚Ťei sale, dup─â o datin─â sem─ân├ónd cu judecata ╚Öi verdictul unui for, de la Beller – Bellerofon. T├ón─ârul merge pentru purificare ├«n ora╚Öul Tirint din Argolida, la un prieten al tat─âlui s─âu, Proetus. So╚Ťia regelui, Antheea, se ├«ndr─âgoste╚Öte de el ╚Öi, nereu╚Öind s─â ╚Öi-l fac─â amant (Bellerofon, fiind un bun oaspete, a respins politicos aceste avansuri), chiar cu promisiunea tronului, ├«l acuz─â ├«naintea so╚Ťului s─âu c─â ├«nc─âlcase legile ospe╚Ťie, pun├óndu-i ├«n seam─â planurile sale.

Proetus se folosește pentru răzbunare o cale ocolită: îl trimite pe Bellerofon cu un mesaj la tatăl Antheei, Iobate, rege al Liciei, cerându-i acestuia să împlinească osânda la moarte.

La sosire, lui Bellerofon i s-au dat o serie de sarcini periculoase, principala dintre ele fiind distrugerea înfricoșătoarei Himera. Această creatură care sufla foc avea de trup de leu cu un șarpe drept coadă și cu un cap de capră ieșindu-i din spinare.

Pentru a-l ajuta ├«n aceast─â sarcin─â, Bellerofon a avut norocul s─â-l aib─â la dispozi╚Ťie pe Pegasus. El a g─âsit calul la f├ónt├óna din Pirene, l├óng─â Corint.┬á├Ämblanzind calul cu ajutorul Atenei, Bellerofon a c─âl─ârit (╚Öi a zburat) pe Pegasus ╚Öi a reu╚Öit s─â o omoare pe Himera cu suli╚Ťa sa.┬áBellerofon ╚Öi Pegasus s-au bucurat de succes ├«n continuare ╚Öi ├«n alte provoc─âri, inclusiv ├«ntr-o lupt─â cu Amazoanele.

ÔťŹ Semnifica╚Ťie

Prin  SCRISORILE LUI BELLEROFON   Se ├«n╚Ťelege acel tip de mesaj care, prin con╚Ťinut, ac╚Ťioneaz─â ├«mpotriva solului. Pe de o parte, se are ├«n vedere firea diabolic─â a expeditorului, pe de alt─â parte, eviden╚Ťiaz─â puritatea ╚Öi nevinov─â╚Ťia trimisului.
­čöŹ­čöŹ­čöŹ Pentru mai multe articole acceseaz─â sec╚Ťiunea:

BLOG

Scris de

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *