Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Expresii celebre: patul lui Procust

Expresii celebre: patul lui Procust

­čöŹ­čöŹ­čöŹ Pentru mai multe articole acceseaz─â sec╚Ťiunea:

BLOG

├Än multitudinea unit─â╚Ťilor frazeologice, uneori a cli╚Öeelor interna╚Ťionale, ├«nt├ólnim o mul╚Ťime de formule ├«n care apar nume proprii, referin╚Ťe cu semnifica╚Ťii istorice, filosofice, religioase, sociale, umoristice etc. de maxim─â generalitate, dar de mai mic─â accesibilitate dec├ót presupun cei ce le utilizeaz─â ├«ndeosebi ├«n stilurile publicistic ╚Öi beletristic.
Folosim expresii, citate celebre, dictoane latine╚Öti etc., dar multe dintre aceste expresii celebre, pe l├óng─â faptul c─â sunt folosite ca titluri de c─âr╚Ťi, de articole, nu sunt acoperite de o ├«n╚Ťelegere cultural─â corespunz─âtoare. Ne ajunge s─â cunoa╚Ötem sinonimul unui cuv├ónt, nu mai c─âut─âm istoria din spatele lui.

Vezi: CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII

Ei bine, ├«n superficialitatea vremurilor ├«n care tr─âim, semnifica╚Ťiile acestor expresii devin confuze, de cele mai multe ori intuite sau ghicite mai mult dec├ót motivate ca s─â nu mai men╚Ťion─âm faptul c─â oricum se ├«ndep─ârteaz─â de sensul ini╚Ťial p├ón─â ce devin ni╚Öte concepte inadmisibile din punct de vedere interpretativ.

ÔťŹ Legend─â

Pe drumul spre Atena, prin istmul Corint, b├óntuiau t├ólhari cruzi care ├«nsp─âim├óntau c─âl─âtorii cu crimele lor: Perifete, cel cu ghioaga f─âurit─â de Hefaistos, Sinis cel monstruos cu trei ochi ╚Öi cu cocoa╚Ö─â, dar ╚Öi cu o for╚Ť─â enorm─â, vicleanul Sciron ╚Öi al╚Ťii. ├Äntre ei, vestit era diabolicul Procust sau Damastes. Acesta ├«i jefuia pe drume╚Ťi ╚Öi ├«i supunea unei probe complicate: s─â se culce pe un pat de aram─â, iar dac─â nu erau ├«ntocmai dup─â m─ârimea lui, s─â suporte ÔÇ×chinurile de a fi potrivi╚ŤiÔÇŁ prin t─âiere cu securea ori prin lungire, din zdrobirea cu un ciocan, ceea ce se sf├ór╚Öea inevitabil cu moartea neferici╚Ťilor.

Eroul Tezeu se lupt─â cu fiorosul t├ólhar ╚Öi ├«l biruie, silindu-l s─â suporte supliciul pe care nemernicul ├«l aplica altora. Uria╚Öul Procust este ÔÇ×scurtatÔÇŁ de via╚Ť─â spre lini╚Ötea oamenilor ╚Öi gloria lui Tezeu.

ÔťŹ Semnifica╚Ťie

 PATUL LUI PROCUST   a devenit semnul unei realit─â╚Ťi rigide, depersonalizatoare, ├«n raport cu care nu exist─â posibilitatea unei rela╚Ťii acceptabile f─âr─â sacrificii esen╚Ťiale, inclusiv pierderea vie╚Ťii. ├Än acest sens este folosit ╚Öi de Camil Petrescu, ├«n binecunoscutul s─âu roman, cu titlul constituit din aceast─â unitate frazeologic─â.
­čöŹ­čöŹ­čöŹ Pentru mai multe articole acceseaz─â sec╚Ťiunea:

BLOG

Scris de

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *