Meniu
Expresii celebre: părul lui Samson

Expresii celebre: părul lui Samson

🔍🔍🔍 Pentru mai multe articole accesează secțiunea:

BLOG

În multitudinea unităților frazeologice, uneori a clișeelor internaționale, întâlnim o mulțime de formule în care apar nume proprii, referințe cu semnificații istorice, filosofice, religioase, sociale, umoristice etc. de maximă generalitate, dar de mai mică accesibilitate decât presupun cei ce le utilizează îndeosebi în stilurile publicistic și beletristic.
Folosim expresii, citate celebre, dictoane latinești etc., dar multe dintre aceste expresii celebre, pe lângă faptul că sunt folosite ca titluri de cărți, de articole, nu sunt acoperite de o înțelegere culturală corespunzătoare. Ne ajunge să cunoaștem sinonimul unui cuvânt, nu mai căutăm istoria din spatele lui.

Vezi: CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII

Ei bine, în superficialitatea vremurilor în care trăim, semnificațiile acestor expresii devin confuze, de cele mai multe ori intuite sau ghicite mai mult decât motivate ca să nu mai menționăm faptul că oricum se îndepărtează de sensul inițial până ce devin niște concepte inadmisibile din punct de vedere interpretativ.

Legendă

Pe când israeliții se aflau „în mâna Filistenilor” pe o durată de 40 de ani, pentru „relele făcute”, îngerul Domnului vestește mamei lui Samson începerea mântuirii neamului prin nașterea copilului, poruncind:

„Și acum păzește și nu bea vin, nici băutură îmbătătoare și nu mânca nimica necurat. Că iată, tu vei zămisli și vei naște fiu și briciul nu se va pune pe capul lui.”

La vârsta maturității, Samson ajunse un luptător vestit împotriva Filistenilor care stăpâneau Israelul. Fiindcă iubea o femeie în valea Sorec, cu numele Dalila, dușmanii săi au vrut să afle cu ajutorul ei în ce stă puterea lui, promițându-i răsplată mare în bani. După ce rezistă unor încercări, Samson mărturisește:

„Dacă mă voi rade, puterea mea se va depărtat de mine și voi slăbi și mă voi face ca tot omul.”

Vicleana Dalila îl adoarme cu mângâieri și îi rade „cele șapte șuvițe ale capului său”, făcând astfel să-l părăsească puterea. Samson este prins de dușmani și înlănțuit, dar în prizonierat îi va crește iarăși părul, revenindu-i puterea și surpând peste dușmanii săi casa în care aceștia petreceau.

Semnificație

 PĂRUL LUI SAMSON   reprezintă o sursă tainică a puterii cuiva, iar  FOARFECELE DALILEI   semnifică instrumentul prin care viclenia are câștig de cauză. Samson este forța naivă, iar Dalila, prefăcătoria și nestatornicia feminină.
În acest sens, apare evocată întâmplarea la Mihai Eminescu în „Scrisoarea a V-a:
Cînd cochetă de-al tău umăr ți se razimă copila,
Dac-ai inimă și minte, te gîndește la Dalila.
🔍🔍🔍 Pentru mai multe articole accesează secțiunea:

BLOG

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *