Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Expresii celebre: nodul lui Gordius

Expresii celebre: nodul lui Gordius

­čöŹ­čöŹ­čöŹ Pentru mai multe articole acceseaz─â sec╚Ťiunea:

BLOG

├Än multitudinea unit─â╚Ťilor frazeologice, uneori a cli╚Öeelor interna╚Ťionale, ├«nt├ólnim o mul╚Ťime de formule ├«n care apar nume proprii, referin╚Ťe cu semnifica╚Ťii istorice, filosofice, religioase, sociale, umoristice etc. de maxim─â generalitate, dar de mai mic─â accesibilitate dec├ót presupun cei ce le utilizeaz─â ├«ndeosebi ├«n stilurile publicistic ╚Öi beletristic.
Folosim expresii, citate celebre, dictoane latine╚Öti etc., dar multe dintre aceste expresii celebre, pe l├óng─â faptul c─â sunt folosite ca titluri de c─âr╚Ťi, de articole, nu sunt acoperite de o ├«n╚Ťelegere cultural─â corespunz─âtoare. Ne ajunge s─â cunoa╚Ötem sinonimul unui cuv├ónt, nu mai c─âut─âm istoria din spatele lui.

Vezi: CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII

Ei bine, ├«n superficialitatea vremurilor ├«n care tr─âim, semnifica╚Ťiile acestor expresii devin confuze, de cele mai multe ori intuite sau ghicite mai mult dec├ót motivate ca s─â nu mai men╚Ťion─âm faptul c─â oricum se ├«ndep─ârteaz─â de sensul ini╚Ťial p├ón─â ce devin ni╚Öte concepte inadmisibile din punct de vedere interpretativ.

 

ÔťŹ Legend─â

Pe acropola ora╚Öului Gordium din Frigia Mare se afla carul cu care venise Gordius, tat─âl regelui Midas. Jugul de pro╚Ťap al stelajului era legat cu coaj─â de corn, ├«n nenum─ârate noduri f─âcute cu at├óta m─âiestrie ╚Öi for╚Ť─â, ├«nc├ót nu se putea descoperi locul primului nod. Un oracol a prezis c─â acela care va desface acel nod multiplicat va cuceri Asia ╚Öi nu este de mirare c─â au existat foarte mul╚Ťi care au ├«ncercat, ofilindu-╚Öi speran╚Ťele tainice.

Ajuns ├«n Frigia, ├«n campania din 334 ÔÇô 333 ├«.e.n., Alexandru Macedon a vrut s─â ├«ncununeze triumful s─âu militar prin reu╚Öita ├«nchiderii acestei legende, dar ├«n fa╚Ťa spectacolului pe care-l ofer─â, jugul r─âm├óne descump─ânit:
ÔÇ×├Äntr-adev─âr, noianul de noduri era at├ót de ├«ncurcat, ├«nc├ót nimeni nu ├«╚Öi putea da seama nici cu mintea, nici cu sim╚Ťul v─âzului de unde ├«ncep ╚Öi unde se sf├ór╚Öesc ori se ascund leg─âturile nodului.ÔÇŁQuintus Curtius Rufus
Fiindc─â nu a putut s─â desfac─â bucluca╚Öul ╚Öi, totodat─â, celebrul nod, Alexandru a scos sabia ╚Öi l-a t─âiat cu curele cu tot, spun├ónd pentru eternitate cuvintele care vor r─âm├óne expresie a voin╚Ťei ╚Öi a for╚Ťei, aflate ├«n moment de dificultate:

ÔÇ×Dac─â nu voi cuceri lumea cu m├óna, o voi cuceri cu sabia!ÔÇŁ

 

ÔťŹ Semnifica╚Ťie

 NODUL LUI GORDIUS (GORDIAN) ┬áeste simbolul unei ├«ncurc─âturi pentru rezolvarea c─âreia mijloacele convenite sunt insuficiente.

 

­čöŹ­čöŹ­čöŹ Pentru mai multe articole acceseaz─â sec╚Ťiunea:

BLOG

Scris de

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *