Meniu
Expresii celebre: luntrea lui Caron

Expresii celebre: luntrea lui Caron

­čöŹ­čöŹ­čöŹ Pentru mai multe articole acceseaz─â sec╚Ťiunea:

BLOG

├Än multitudinea unit─â╚Ťilor frazeologice, uneori a cli╚Öeelor interna╚Ťionale, ├«nt├ólnim o mul╚Ťime de formule ├«n care apar nume proprii, referin╚Ťe cu semnifica╚Ťii istorice, filosofice, religioase, sociale, umoristice etc. de maxim─â generalitate, dar de mai mic─â accesibilitate dec├ót presupun cei ce le utilizeaz─â ├«ndeosebi ├«n stilurile publicistic ╚Öi beletristic.
Folosim expresii, citate celebre, dictoane latine╚Öti etc., dar multe dintre aceste expresii celebre, pe l├óng─â faptul c─â sunt folosite ca titluri de c─âr╚Ťi, de articole, nu sunt acoperite de o ├«n╚Ťelegere cultural─â corespunz─âtoare. Ne ajunge s─â cunoa╚Ötem sinonimul unui cuv├ónt, nu mai c─âut─âm istoria din spatele lui.

Vezi: CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII

Ei bine, ├«n superficialitatea vremurilor ├«n care tr─âim, semnifica╚Ťiile acestor expresii devin confuze, de cele mai multe ori intuite sau ghicite mai mult dec├ót motivate ca s─â nu mai men╚Ťion─âm faptul c─â oricum se ├«ndep─ârteaz─â de sensul ini╚Ťial p├ón─â ce devin ni╚Öte concepte inadmisibile din punct de vedere interpretativ.

ÔťŹ Legend─â

Infernul era ├«n mitologia greac─â loc al recluziunii eterne, a╚Öa cum exist─â un corespondent ├«n multe religii, situat subteran ╚Öi izolat de lume prin obstacole imposibil de dep─â╚Öit. ├Än acest spa╚Ťiu subp─âm├óntean curgeau trei r├óuri cu ape tulburi ╚Öi noroioase: Styxul (Odiosul) ├«nconjura de 9 ori infernul ╚Öi se unea cu Acheronul prin Kokytos care izvora din el. Jur─âm├óntul pe Styx aducea mari nenorociri celor ce nu ├«l respectau, inclusiv zeilor, care deveneau muritori.

 

Caron primea sufletele mor╚Ťilor de la zeul Hermes ╚Öi le trecea Archeronul (Styxul, ├«n unele variante) cu o barc─â, lu├ónd c├óte un obol pentru osteneal─â. Fiu al lui Ereb, patronul beznei infernale ╚Öi al lui Nyx (Noaptea), luntra╚Öul f─âcea aceast─â munc─â pentru cei care fuseser─â ├«nmorm├ónta╚Ťi dup─â ritualul tradi╚Ťional, ├«n caz contrar, umbrele celor mor╚Ťi a╚Öteptau 100 ╚Öi mai bine de ani, fiindc─â nimeni nu putea ├«nota prin ap─â otr─âvit─â ├«n care orice obiect se dizolva, ├«n afar─â de barca b─âtr├ónului zdren╚Ť─âros, construit─â din copite de cai ╚Öi cat├óri. Rar de tot, luntra╚Öul trecea c├óte un c─âl─âtor viu, ocrotit de c─âtre vreun zeu de la care primea c├óte o ramur─â de aur pentru zei╚Ťa Persefona.

ÔťŹ Semnifica╚Ťie

 LUNTREA LUI CARON  desemneaz─â o ambarca╚Ťiune ├«ntr-un loc de cump─ân─â, trecere ╚Öi vam─â material─â ╚Öi sufleteasc─â. Pentru puterea sa de sugestie, expresia fost aleas─â de Lucian Blaga ca titlu de roman ╚Öi apare, ca referin╚Ť─â, ├«n crea╚Ťiile literare.

 

­čöŹ­čöŹ­čöŹ Pentru mai multe articole acceseaz─â sec╚Ťiunea:

BLOG

Scris de

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *