Meniu
Expresii celebre: labirintul lui Dedal

Expresii celebre: labirintul lui Dedal

🔍🔍🔍 Pentru mai multe articole accesează secțiunea:

BLOG

În multitudinea unităților frazeologice, uneori a clișeelor internaționale, întâlnim o mulțime de formule în care apar nume proprii, referințe cu semnificații istorice, filosofice, religioase, sociale, umoristice etc. de maximă generalitate, dar de mai mică accesibilitate decât presupun cei ce le utilizează îndeosebi în stilurile publicistic și beletristic.
Folosim expresii, citate celebre, dictoane latinești etc., dar multe dintre aceste expresii celebre, pe lângă faptul că sunt folosite ca titluri de cărți, de articole, nu sunt acoperite de o înțelegere culturală corespunzătoare. Ne ajunge să cunoaștem sinonimul unui cuvânt, nu mai căutăm istoria din spatele lui.

Vezi: CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII

Ei bine, în superficialitatea vremurilor în care trăim, semnificațiile acestor expresii devin confuze, de cele mai multe ori intuite sau ghicite mai mult decât motivate ca să nu mai menționăm faptul că oricum se îndepărtează de sensul inițial până ce devin niște concepte inadmisibile din punct de vedere interpretativ.

 

Legendă

Pedepsit de Poseidon, zeul mărilor, fiindcă nu-și respectase cuvântul față de el, Regele Minos al Cretei are un fiu monstruos, Minotaurul, o dihanie jumătate taur și jumătate om, care îl umplea de rușine și de griji. Ca să scape de înfiorătoarea făptură canibală, poruncește unui artist vestit din Creta, Dedal, să-i facă un palat în așa fel încât cine intră să nu mai poată ieși vreodată. Iscusitul arhitect construiește o clădire cu ziduri foarte înalte în care se încrucișau, urcând și coborând, zeci, sute de culoare, pe care l-a numit labirint. Aici a fost închis Minotaurul, hrănit cu prăzile de război sau din triburi apăsătoare asupra altor popoare. 

Venit din partea orașului Atena, în grupuri de tineri ce urma să fie jertfit în labirint, eroul Tezeu este îndrăgit, pentru înfățișarea sa minunată și atitudinea demnă în fața lui Minos, de Ariadna, fiica regelui. Ea cere ajutorul lui Dedal și artistul o învață să-i dea eroului un ghem de ață și o armă. Când a intrat în labirint, Tezeu a legat un capăt al aței de un stâlp, ca să nu se rătăcească în hățișul culoarelor și al încăperilor, apoi a întâlnit Minotaurul și l-a ucis.
Un alt lucru interesant este că labirintul se mai numeşte şi dedal.
Acest substantiv comun provine din substantivul propriu Dedal, numele vestitului arhitect, sculptor şi inventator din mitologia greacă, amintit mai sus, de la care se spune că ne-ar fi rămas şi echerul, nivela cu bulă de aer, sfredelul sau vela de corabie. De altfel, „dedailos” înseamnă „meşter iscusit” în greacă.
Construcţia respectivă, un exemplu de ingeniozitate inginerească şi arhitecturală, este labirintul din Cnossos, la care Dedal lucrează asistat de fiul său, Icar. Lucrurile se complică pentru cei doi după ce eroul grec Tezeu pătrunde în labirint şi-l ucide pe Minotaur. De ce-l ucide? Fiindcă după ce-i înfrânge pe greci, regele Minos îşi obligă învinsul, pe regele Egeu al Atenei, să-i trimită periodic câte şapte tineri atenieni şi şapte fecioare spre a fi daţi pradă Minotaurului.
Convins că Tezeu nu l-ar fi putut ucide pe Minotaur fără ajutorul lui Dedal, regele Minos decide să-l pedepsească pe arhitect şi să-l închidă în labirint împreună cu fiul Icar. Bănuind că un om cu inteligenţa şi iscusinţa lui Dedal ar putea să scape din labirint, Minos porunceşte să i se astupe ieşirea şi face astfel din arhitect prizonierul propriei construcţii. Detaliul pe care-l omite Minos este că labirintul nu are acoperiş şi că evadarea este până la urmă posibilă, dar în plan vertical.
Niciodată în pană de idei, Dedal găseşte pe jos o sumedenie de pene de la păsările devorate în trecut de Minotaur şi încropeşte din ele două perechi de aripi – o pereche pentru Icar, o alta pentru el – , pe care le lipeşte cu ceară. Înainte de-a zbura din labirint, Dedal îşi sfătuieşte fiul să nu se apropie prea mult de soare fiindcă riscă să i se topească ceara şi să i se desprindă aripile.
Fascinat de înălţimi şi dornic să se avânte tot mai sus, ca un tânăr nesăbuit, Icar nesocoteşte povaţa tatălui şi se ridică din ce în ce mai mult. Soarele îi topeşte aripile, iar Icar se prăbuşeşte în apele Mării Egee, în apropierea unei insule, unde se zdrobeşte de stânci şi moare. („Pastila de limbă” – Radu Paraschivescu)

 

Semnificație

 LABIRINTUL LUI DEDAL  este un loc al rătăcirii, al confuziei, al unei încurcături primejdioase, al pieririi, iar  FIRUL ARIADNEI  este simbolul călăuzei salvatoare.
Aceasta este povestea în care Dedal simbolizează dibăcia şi înţelepciunea, Icar, elanul nesocotit al tinereţii, iar labirintul, o situaţie complicată, aparent fără ieşire, pe care o poţi rezolva doar folosindu-ţi la maximum isteţimea şi ingeniozitatea.

 

🔍🔍🔍 Pentru mai multe articole accesează secțiunea:

BLOG

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *