Meniu
Expresii celebre: Idele lui Marte

Expresii celebre: Idele lui Marte

În multitudinea unităților frazeologice, uneori a clișeelor internaționale, întâlnim o mulțime de formule în care apar nume proprii, referințe cu semnificații istorice, filosofice, religioase, sociale, umoristice etc. de maximă generalitate, dar de mai mică accesibilitate decât presupun cei ce le utilizează îndeosebi în stilurile publicistic și beletristic.

Folosim expresii, citate celebre, dictoane latinești etc., dar multe dintre aceste expresii celebre, pe lângă faptul că sunt folosite ca titluri de cărți, de articole, nu sunt acoperite de o înțelegere culturală corespunzătoare. Ne ajunge să cunoaștem sinonimul unui cuvânt, nu mai căutăm istoria din spatele lui (vezi CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII).

Ei bine, în superficialitatea vremurilor în care trăim, semnificațiile acestor expresii devin confuze, de cele mai multe ori intuite sau ghicite mai mult decât motivate ca să nu mai menționăm faptul că oricum se îndepărtează de sensul inițial până ce devin niște concepte inadmisibile din punct de vedere interpretativ.

 

Legendă

Idele reprezentau numele dat zilei de 15 din lunile martie, mai, iulie și octombrie și a zilei de 13 din celelalte luni ale calendarului roman. „Idele lui Marte” au rămas în istorie, ca dată de referință, prin evenimentul din anul 44 î.e.n. – asasinarea lui Gaius Iulius Caesar.

La izgonirea ultimului rege (Tarquinius Superbus), nemulțumirile generale acuzau modul autoritar de conducere, neglijarea Senatului, abuzurile, acumularea de averi și măsurile asprea impuse de autorități.

Deși Caesar a respins public însemnele regalității, adversarii săi și o parte dintre prieteni credeau că intenționa să obțină titlul de rege al Romei, fie și sub numele de imperator. Faptul că i se acordau onoruri care îl distingeau de toți era un argument în plus. Toate acestea și altele (rivalități, invidii, răzbunări) au contribuit la urzirea mai multor comploturi pentru înlăturarea lui fizică. A reușit cel în fruntea căruia au fost Cassius, Brutus, senatori și alții. Caesar a căzut sub loviturile pumnalelor în sala Senatului, acoperindu-se cu mantaua, într-un gest de sublimă eleganță opusă brutalității crimei.

Semnificație

Idele lui Marte” este un argument puternic prin numeroasele sale sensuri pe care evenimentul le acceptă: un act decisiv în apărarea libertății, dispariția unei personalități excepționale, conjurație pentru eliminarea cuiva etc.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *