Meniu
Expresii celebre: grajdurile lui Augias

Expresii celebre: grajdurile lui Augias

În multitudinea unităților frazeologice, uneori a clișeelor internaționale, întâlnim o mulțime de formule în care apar nume proprii, referințe cu semnificații istorice, filosofice, religioase, sociale, umoristice etc. de maximă generalitate, dar de mai mică accesibilitate decât presupun cei ce le utilizează îndeosebi în stilurile publicistic și beletristic.
Folosim expresii, citate celebre, dictoane latinești etc., dar multe dintre aceste expresii celebre, pe lângă faptul că sunt folosite ca titluri de cărți, de articole, nu sunt acoperite de o înțelegere culturală corespunzătoare. Ne ajunge să cunoaștem sinonimul unui cuvânt, nu mai căutăm istoria din spatele lui.

Vezi: CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII

Ei bine, în superficialitatea vremurilor în care trăim, semnificațiile acestor expresii devin confuze, de cele mai multe ori intuite sau ghicite mai mult decât motivate ca să nu mai menționăm faptul că oricum se îndepărtează de sensul inițial până ce devin niște concepte inadmisibile din punct de vedere interpretativ.

 

Legendă

Sub numele de „curățarea grajdurilor lui Augias” este cunoscută cea de-a cincea „muncă” a lui Heracles. Regele Augias, fiul lui Helios, avea turme uriașe de animale care nu mai încăpeau în grajduri, adăposturi infernale, necurățate de peste 30 de ani. Adeseori, fiindcă sclavii nu puteau îndepărta gunoiul, erau pedepsiți cu moartea.

Euristheu, basileul din Argos și stăpânul lui Heracles, îl trimite pe marele erou să săvârșească și această „muncă”. Acesta a făcut două spărturi în grajdurile lui Augias, una de intrare și alte de ieșire, abătând prin mijlocul adăposturilor cursurile râurilor Alpheus și Peneus, ale căror ape au cărat cumplita mizerie.

Semnificație

Grajdurile lui Augias”, ca formulă, înseamnă un loc definit drept un superlativ al murdăriei și neorânduielii, dar și perspectiva unei munci supraomenești de refacere a ordinii prin puterea minții și prin puterea fizică. Destul de frecvent, transformările petrecute în societățile din Estul Europei în anii ’90 au fost asociate cu „munca” lui Heracles.

Așadar, „a curăţa grajdurile lui Augias”, înseamnă „a îndrepta o stare de lucruri urâtă, chiar murdară, care durează de multă vreme”.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *