Meniu
Expresii celebre: generozitatea lui Mecena

Expresii celebre: generozitatea lui Mecena

🔍🔍🔍 Pentru mai multe articole accesează secțiunea:

BLOG

În multitudinea unităților frazeologice, uneori a clișeelor internaționale, întâlnim o mulțime de formule în care apar nume proprii, referințe cu semnificații istorice, filosofice, religioase, sociale, umoristice etc. de maximă generalitate, dar de mai mică accesibilitate decât presupun cei ce le utilizează îndeosebi în stilurile publicistic și beletristic.
Folosim expresii, citate celebre, dictoane latinești etc., dar multe dintre aceste expresii celebre, pe lângă faptul că sunt folosite ca titluri de cărți, de articole, nu sunt acoperite de o înțelegere culturală corespunzătoare. Ne ajunge să cunoaștem sinonimul unui cuvânt, nu mai căutăm istoria din spatele lui.

Vezi: CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII

Ei bine, în superficialitatea vremurilor în care trăim, semnificațiile acestor expresii devin confuze, de cele mai multe ori intuite sau ghicite mai mult decât motivate ca să nu mai menționăm faptul că oricum se îndepărtează de sensul inițial până ce devin niște concepte inadmisibile din punct de vedere interpretativ.

Legendă

Caius Cilnius Maecenas (70? – 8 î.e.n.) a trăit în plină maturitate spectaculoasele evenimente din statul roman în ultima jumătate a secolului 1 î.e.n., participând la acestea cu pricepere și ingeniozitate politică. Fiind membru al clasei cavalerilor, aparținea unei familii vechi și bogate, a primit o educație aleasă, având de mic înclinații spre literatură și artă.

În războiul civil, Maecenas a fost partizan al partidei urmașilor lui Iulius Caesar, luptând cu vrednicie la Philippi, unde sunt înfrânți Brutus și Cassius. În tinerețe avusese prilejul să-l cunoască pe viitorul împărat Octavianus Augustus, în Grecia, la studii, și acest fapt îi va influența cariera în politică.

Maecenas ajunge unul dintre consilierii apropiați ai lui Octavianus, îndeplinind mai ales misiuni diplomatice. Grație averii sale uriașe și a poziției privilegiate, și-a asumat rolul de protector al artiștilor, ceea ce avea să fie deosebit de benefic pe plan cultural, pentru societate. Contribuția de scriitor este mediocră, dar notorietatea de apărător al artiștilor a rămas proverbială până la apariția substantivului mecenat – protecție și sprijinire acordate artelor, literaturii și științelor.

Printre cei a căror activitate a protejat-o și a stimulat-o au fost: Publius Vergilius Maro – autorul Eneidei, epopeea latinității, în care elogiază virtuțile romane; Quintus Horatius Flaccus – creatorul Odelor dedicate Romei, Tipul – poetul tablourilor idilice cu un profund timbru elegiac, Sextus Propertius – cântărețul iubirii pasionale, Publius Ovidius Naso – poetul Iubirilor, al Artei iubirii și al Metamorfozelor, cel exilat în îndepărtatul Pont Euxin și alții.

 

Semnificație

Expresia  GENEROZITATEA LUI MAECENAS   are în vedere crearea unor condiții corespunzătoarea și favorizarea materială de către o persoană, a activității unor oameni de artă, prin subvenționare, îndrumare, protecție, din sentimente de admirație și altruism.
🔍🔍🔍 Pentru mai multe articole accesează secțiunea:

BLOG

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *