Meniu
Expresii celebre: comorile lui Montezuma

Expresii celebre: comorile lui Montezuma

În multitudinea unităților frazeologice, uneori a clișeelor internaționale, întâlnim o mulțime de formule în care apar nume proprii, referințe cu semnificații istorice, filosofice, religioase, sociale, umoristice etc. de maximă generalitate, dar de mai mică accesibilitate decât presupun cei ce le utilizează îndeosebi în stilurile publicistic și beletristic.
Folosim expresii, citate celebre, dictoane latinești etc., dar multe dintre aceste expresii celebre, pe lângă faptul că sunt folosite ca titluri de cărți, de articole, nu sunt acoperite de o înțelegere culturală corespunzătoare. Ne ajunge să cunoaștem sinonimul unui cuvânt, nu mai căutăm istoria din spatele lui.

Vezi: CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII

Ei bine, în superficialitatea vremurilor în care trăim, semnificațiile acestor expresii devin confuze, de cele mai multe ori intuite sau ghicite mai mult decât motivate ca să nu mai menționăm faptul că oricum se îndepărtează de sensul inițial până ce devin niște concepte inadmisibile din punct de vedere interpretativ.

 

Legendă

Descoperirea Americii de către Cristofor Columb a deschis drumul cuceririlor în spațiul unei lumi noi care fascina prin bogăție, exotism, speranțe pentru ambițioși și dezrădăcinați ai sorții, pentru aventurieri cu enorme resurse de îndrăzneală și vitejie. Gestul conchistadorilor conduși de Cortés, de a incendia corăbiile ca să taie orice cale de întoarcere este o superbă dovadă de hotărâre bărbătească, demnă de acești „desperados” europeni. Deși, ca număr, ridicol de puțini, beneficiind de vestirile din unele legende ale indienilor, de misticismul lor care îi favoriza, de conflictele dintre populațiile băștinașe și de superioritatea pregătirii militare (prezența cailor, făpturi necunoscute aztecilor), spaniolii au săvârșit fapte extraordinare, imposibile într-un alt context.

În perioada asaltului pentru cucerirea definitivă a Mexicului, înainte de 1521, în fruntea regatului aztec se afla MONTEZUMA – mare și temut stăpân – un bărbat la 40 de ani care domnea cu puteri absolute. Hernando Cortés și ai săi caballeros înțeleg repede că Montezuma este stăpânul unor bogății fabuloase pe care vor încerca să le obțină cu proverbială lăcomie și lipsă de scrupule. Dincolo de darurile de valoare enormă pe care le primeau în schimbul mărgelelor colorate, conchistadorii aveau șansa de a afla tainițe precum este cea a tatălui lui Montezuma: aceștia îl anunțară pe Cortés și, în mare taină, fu deschisă ușa, iar comandantul, cu câțiva căpitani, intrară primii și rămăseseră înmărmuriți în fața acelei comori nemaivăzute; toată camera era plină cu giuvaeruri din aur, plăci și discuri tot din aur, pietre chalchivis și o mulțime de alte lucruri.

Montezuma moare ca prizonier al spaniolilor, după ce domnise 17 ani, neputând să salveze de rapacitatea cuceritorilor nici uriașele averi, nici viața sa.

Semnificație

„Comorile lui Montezuma” evocă un exemplu de bogăție comparabil cu cel al faraonilor egipteni, însă conține și conotația tragică a destinului celui ce „a fost cel mai bun rege pe care l-au avut vreodată mexicanii”, dar care a văzut căderea statului său și suferințele supușilor.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *