Meniu
Expresii celebre: chipul Meduzei

Expresii celebre: chipul Meduzei

În multitudinea unităților frazeologice, uneori a clișeelor internaționale, întâlnim o mulțime de formule în care apar nume proprii, referințe cu semnificații istorice, filosofice, religioase, sociale, umoristice etc. de maximă generalitate, dar de mai mică accesibilitate decât presupun cei ce le utilizează îndeosebi în stilurile publicistic și beletristic.

Folosim expresii, citate celebre, dictoane latinești etc., dar multe dintre aceste expresii celebre, pe lângă faptul că sunt folosite ca titluri de cărți, de articole, nu sunt acoperite de o înțelegere culturală corespunzătoare. Ne ajunge să cunoaștem sinonimul unui cuvânt, nu mai căutăm istoria din spatele lui (vezi CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII).

Ei bine, în superficialitatea vremurilor în care trăim, semnificațiile acestor expresii devin confuze, de cele mai multe ori intuite sau ghicite mai mult decât motivate ca să nu mai menționăm faptul că oricum se îndepărtează de sensul inițial până ce devin niște concepte inadmisibile din punct de vedere interpretativ.

 

Legendă

Gorgonele erau monștri cu capete pline de șerpi, cu brațe de bronz și aripi de aur, gheare de aramă și colți de mistreț. De structură femeiască, în număr de trei, înspăimântătoarele alcătuiri împietreau cu privirile lor orice ființă. Două dintre ele, Euryale și Sthenno, erau nemuritoare, dar doar cea mai mică și mai cruntă, Meduza, putea fi răpusă.

Ca să-și elibereze mama, pe frumoasa Danae, viteazul Perseu acceptă porunca regelui Polidecte de a scăpa oamenii de crimele Meduzei. Privind în scutul de aur trimis de Atena, el taie capul monstrului cu sabia adusă de zeul Hermes. Mai târziu, în semn de recunoștință, Perseu dăruiește capul Meduzei, cel care împietrea pe privitor, zeiței Atena, care îl va întipări pe scutul său, folosindu-l ca armă.

Semnificație

Chipul Meduzei” presupune o priveliște insuportabilă, un peisaj fatal, o veste cumplită, în măsură să provoace consternarea și chiar pierderea vieții.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *