Meniu
Expresii celebre: cercurile lui Arhimede

Expresii celebre: cercurile lui Arhimede

🔍🔍🔍 Pentru mai multe articole accesează secțiunea:

BLOG

În multitudinea unităților frazeologice, uneori a clișeelor internaționale, întâlnim o mulțime de formule în care apar nume proprii, referințe cu semnificații istorice, filosofice, religioase, sociale, umoristice etc. de maximă generalitate, dar de mai mică accesibilitate decât presupun cei ce le utilizează îndeosebi în stilurile publicistic și beletristic.
Folosim expresii, citate celebre, dictoane latinești etc., dar multe dintre aceste expresii celebre, pe lângă faptul că sunt folosite ca titluri de cărți, de articole, nu sunt acoperite de o înțelegere culturală corespunzătoare. Ne ajunge să cunoaștem sinonimul unui cuvânt, nu mai căutăm istoria din spatele lui.

Vezi: CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII

Ei bine, în superficialitatea vremurilor în care trăim, semnificațiile acestor expresii devin confuze, de cele mai multe ori intuite sau ghicite mai mult decât motivate ca să nu mai menționăm faptul că oricum se îndepărtează de sensul inițial până ce devin niște concepte inadmisibile din punct de vedere interpretativ.

 

Legendă

Întemeiată în anul 734 î.e.n., Syracuza a fost principalul oraș-stat grec în Sicilia. După câteva perioade de glorie într-o istorie seculară (pe vremea lui Gelon, 485-478 î.e.n., a lui Dionysos cel bătrân, 405-367 î.e.n. și Agatocle, 316-304 î.e.n.), când este un centru economic înfloritor cu o remarcabilă realitate culturală și științifică, Syracuza trăiește tragedia cuceririi de către romani, în cadrul celui de-al doilea război punic (în anul 212 î.e.n.), după o rezistență eroică.

„Dar conducerea pricepută a apărării în care s-a evidențiat în mod deosebit inginerul siracuzan Archimedes, renumit ca matematician, i-a silit pe romani după opt luni să transforme asediul într-o blocadă pe apă și pe uscat.” (Theodor Mommsen, Istoria Romană, I). Contribuția genialului savant la apărarea cetății a fost considerabilă. Romanii au avut parte de numeroase surprize. Arhimede a îmbunătățit calitatea catapultelor, a altor dispozitive tehnice și a aparatelor care produceau pierderi asediatorilor, uimindu-i prin noutatea lor și prin efectele obținute.

Omul care spusese „Dați-mi un punct de sprijin și voi urni pământul din loc”, care descoperise în matematică și fizică procedee de calcul și legi (a rămas vestită exclamația „Erika!” – „Am găsit”, la revelația principiului fundamental al hidrostaticii), a dovedit patriotism la înălțimea minții sale strălucite.

Genialul inventator a fost ucis de către un legionar roman care a năvălit în grădina casei sale, unde el privea niște cercuri desenate pe nisip. Ridicând privirea de la studiul său, Arhimede a strigat sever către soldat:

„Noli turbare circulos meos”  – „Nu-mi strica cercurile!”.

Semnificație

 CERCURILE LUI ARHIMEDE   desemnează obiectul unei pasiuni care duce la sublimă uitare de sine, definind dorința de cunoaștere ce înlătură realitatea oricărei primejdii și admite explorarea unui domeniu, cu orice sacrificiu.
🔍🔍🔍 Pentru mai multe articole accesează secțiunea:

BLOG

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *