Meniu
Expresii celebre: cămașa Deianeirei

Expresii celebre: cămașa Deianeirei

🔍🔍🔍Pentru mai multe articole accesează secțiunea:

BLOG

În multitudinea unităților frazeologice, uneori a clișeelor internaționale, întâlnim o mulțime de formule în care apar nume proprii, referințe cu semnificații istorice, filosofice, religioase, sociale, umoristice etc. de maximă generalitate, dar de mai mică accesibilitate decât presupun cei ce le utilizează îndeosebi în stilurile publicistic și beletristic.
Folosim expresii, citate celebre, dictoane latinești etc., dar multe dintre aceste expresii celebre, pe lângă faptul că sunt folosite ca titluri de cărți, de articole, nu sunt acoperite de o înțelegere culturală corespunzătoare. Ne ajunge să cunoaștem sinonimul unui cuvânt, nu mai căutăm istoria din spatele lui.

Vezi: CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII

Ei bine, în superficialitatea vremurilor în care trăim, semnificațiile acestor expresii devin confuze, de cele mai multe ori intuite sau ghicite mai mult decât motivate ca să nu mai menționăm faptul că oricum se îndepărtează de sensul inițial până ce devin niște concepte inadmisibile din punct de vedere interpretativ.

 

Legendă

Îndrăgostit de Deianeira, soția lui Heracles, centaurul Nessus o răpește la trecerea unui râu. Urmărit de eroul Eladei, centaurul este ucis cu o săgeată. El își adună sângele otrăvit cu veninul hidrei din Lerna, în care erau înmuiate vârfurile săgeților, într-un vas pe care i-l dă Deianeirei, spunându-i că va fi de ajuns să îmbibe cu acest sânge un veșmânt al lui Heracles, ca să-și asigure dragostea lui, când o va simți primejduită.

După un timp, prin intrigile zeiței Hera, aflând vești mincinoase, tânăra femeie urmează sfaturile perfide ale răpitorului său și îi trimite viteazului o cămașă cusută cu mâna ei, dar îmbibată cu sângele lui Nessus. Când Heracles a îmbrăcat-o, cămașa i s-a lipit de trup și veninul i-a pătruns în carne. Marele erou moare în chinuri cumplite, organizându-și singur incinerarea.

 

Semnificație

 CĂMAȘA DEIANEIREI  reprezintă o „armă” surprinzătoare cu efecte imposibil de contracarat, cu acțiune care generează suferințe de neînchipuit.
La Mihai Eminescu, în răscolitoarea „Odă – în metru antic”, dragostea lui Nessus apare înnobilată cu aceleași dureri:
Jalnic ard de viu chinuit ca Nessus. Ori ca Hercul înveninat de haina-i; Focul meu a-l stinge nu pot cu toate Apele mării.Mihai Eminescu

🔍🔍🔍Pentru mai multe articole accesează secțiunea:

BLOG

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *