Meniu
Este bine sau rău să citești în timp ce stai întins?

Este bine sau rău să citești în timp ce stai întins?

Chiar dacă lectura în sine are o mulțime de beneficii, atât pentru sănătatea mentală, cât și cea fizică, există lucruri pe care le putem face pentru a îmbunătăți experiența. În timp ce majoritatea dintre noi găsim plăcere în a petrece o seară întinși pe canapea și citind, experiența ar putea fi semnificativ diferită dacă am alege să o facem într-o altă poziție.

Este RĂU să citești în timp ce stai întins? 

Ei bine, există anumite lucruri pe care trebuie să le înveți despre cititul în timp ce stai întins pentru a te asigura că greșelile pe care le poți face nu sfârșesc prin a strica activitatea ta preferată de distracție.

Efectele dăunătoare ale cititului în timp ce stai întins nu trebuie să te îngrijoreze în mod deosebit, deoarece sunt relativ ușor de prevenit sau evitat, dar nici nu ar trebui să le ignori importanța.

Dorința ta de a citi într-o poziție confortabilă este ușor de înțeles. Mulți dintre noi asociază lectura cu relaxarea și este perfect logic ca poziția în care citești să reflecte această asociere. Ceea ce poate părea confortabil la prima vedere, se poate dovedi a fi puțin problematic în cele din urmă.

În timp ce lectura în poziția întins este în mod clar o opțiune mai bună decât să nu citești deloc, există câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a te decide să citești așa. În primul rând, ai idee cât timp vei citi? În al doilea rând, care este scopul sesiunii tale de lectură? Încerci să te relaxezi cu o carte de ficțiune ușoară sau încerci să înveți ceva?

Poziția în care vei citi va juca un rol în cât de confortabilă, eficientă și plăcută va fi sesiunea ta de lectură, în funcție de durata și scopul acesteia. Poate părea o prostie să iei în considerare atât de multe lucruri atunci când vine vorba de a decide dacă ar trebui să citești în timp ce stai întins, dar poate că sfaturile următoarea vor face puțină lumină asupra necesității acestui proces de gândire.

 

De ce este rău să citești în timp ce stai întins?

Chiar dacă, așa cum am menționat, a citi în timp ce este întins este mai bine decât să nu citești deloc, există câteva aspecte negative ale acestei poziții.

Obosești repede

Indiferent dacă te întinzi pe spate sau pe burtă, cititul din poziție orizontală va pune în greutate corpul tău, deși poate părea extrem de confortabil la început. Dacă stai întins pe spate cu capul înclinat în jos spre carte, ceafa va începe să te doară în curând. Dacă te întinzi pe spate și încerci să ții cartea pe verticală, cu brațele drepte, vei pune o presiune asupra brațelor. Dacă te întinzi pe burtă și te sprijini pe coate, coatele și umerii vor începe să te doară.

Indiferent de felul în care vei încerca să citești în timp ce stai întins, un lucru este sigur: nu vei putea să o faci prea mult timp. Sesiunea ta de lectură va fi întreruptă din cauza efortului pe care îl vei pune asupra corpului tău.

Pune o presiune mare asupra ochilor

A citi în timp ce stai întins nu este ideal nici pentru ochii tăi. Poziția orizontală te va forța să pui o presiune asupra mușchilor din jurul ochilor. În special mușchii extraoculari care fac posibilă mișcarea ochilor, vor fi cei care suferă din cauza poziției nefirești spre care vor fi forțați să țină ochii îndreptați.

Acest lucru se traduce prin oboseală, care în cele din urmă va provoca disconfort și va încetini viteza de citire. Acest lucru va reduce eficacitatea sesiunii de lectură și va face experiența mai puțin plăcută.

 

Vei citi mai puțin pentru că ți se va face somn mai repede

Unul dintre numeroasele beneficii ale lecturii este că te poate ajuta să adormi mai repede și să dormi mai bine. A fi somnoros de fiecare dată când te întinzi pentru a citi o carte va reduce în cele din urmă toate sesiunile de lectură și va avea un efect negativ asupra cantității de lectură.

Și pe măsură ce cu toții ne luptăm să citim mai mult, nu mai puțin, ar fi păcat să-ți sabotezi timpul de lectură cu ceva la fel de ușor de schimbat precum poziția ta de citit.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *