Meniu
De ce uităm majoritatea cărților pe care le citim

De ce uităm majoritatea cărților pe care le citim

Cu siguranță, unii oameni pot citi o carte sau pot viziona un film o dată și pot păstra perfect în minte intriga. Dar pentru mulți, experiența consumului de cultură este ca umplerea unei căzi cu apă, îmbăierea și apoi privirea apei care curge pe scurgere.

„Memoria are, în general, o limitare intrinsecă”, spune Faria Sana, profesor asistent de psihologie la Universitatea Athabasca, din Canada. „Curba uitării”, așa cum se numește, este cea mai abruptă în primele 24 de ore după ce ai învățat ceva. Probabil, memoria a fost întotdeauna așa. Dar Jared Horvath, un cercetător la Universitatea din Melbourne, spune că modul în care oamenii consumă acum informații și divertisment a schimbat percepția asupra tipurilor de memorie.

În era internetului, capacitatea de a apela spontan la informațiile din mintea ta a devenit mai puțin necesară. „Atâta timp cât știți unde se află informațiile și cum să le accesați, atunci nu trebuie să le mai amintiți”, spune el.

Cercetările au arătat că internetul funcționează ca un fel de memorie externalizată. Dar chiar înainte de a exista internetul, produsele de divertisment au servit ca amintiri externalizate. Nu trebuia să-ți mai amintești un citat dintr-o carte, puteai să-l cauți direct în carte.

Platon vorbea de pericolele externalizării memoriei. În dialogul pe care Platon l-a scris între Socrate și aristocratul Fedru, Socrate spune o poveste despre zeul Theuth care descoperea „folosirea literelor”. Regele egiptean Thamus îi spune lui Theuth:

Această descoperire a voastră va crea uitare în sufletele cursanților, deoarece aceștia nu își vor folosi amintirile; vor avea încredere în personajele scrise și nu își vor aminti ei înșiși.

Desigur, ideile lui Platon ne sunt accesibile astăzi doar pentru că le-a notat.

Anul trecut, cei de la de la Universitatea din Melbourne au descoperit că cei care au urmărit încontinuu un serial TV au uitat conținutul mult mai repede decât oamenii care au urmărit un episod pe săptămână. Imediat după terminarea serialului, cei care au urmărit episoadele unul după altul au obținut cel mai mare scor la un test despre amintirea scenelor, dar după 140 de zile, au obținut punctaje mai mici decât spectatorii săptămânali. De asemenea, au raportat că s-au bucurat de spectacol mai puțin decât oamenii care l-au urmărit o dată pe zi sau săptămânal.

Cel mai comun tip de lectură este probabil „citirea de consum”: unde și ce citim, în special pe internet, o facem doar pentru a obține informații. Informații care nu au nicio șansă de a deveni cunoaștere decât dacă „rămân”. Este vorba despre a obține o experiență de moment ca să ai impresia că ai învățat ceva.

Uneori profesorul le cere elevilor să citească doar trei capitole pe săptămână și nu toată cartea. Dar există un motiv întemeiat pentru asta. Amintirile se întăresc cu cât le amintești. Dacă citești o carte într-o singură oră – într-un avion, să zicem – ții minte povestea pentru un timp limitat.

Uneori, când citim, există un „sentiment de fluență” fals. Informațiile curg, le înțelegem, se pare că se strâng ușor într-un liant pentru a fi introduse pe rafturile creierului nostru. Dar, de fapt, informația nu rămâne decât dacă depui eforturi, te concentrezi și te angajezi în anumite strategii care te vor ajuta să-ți amintești.

Oamenii ar putea face asta atunci când studiază sau citesc ceva pentru serviciu, dar pare puțin probabil ca, în timpul liber, să ia notițe despre „Game of Thrones” sau „La casa del papel” pentru a se chestiona mai târziu.

S-ar putea să vezi și să auzi, dar s-ar putea să nu observi și nu să asculți

Totuși, nu toate amintirile sunt pierdute. Unele dintre ele pot fi doar inaccesibile, până când indicativul potrivit le face să apară înapoi – poate o recapitulare a pre-episodului sau o conversație cu un prieten despre o carte pe care ați citit-o amândoi.

Cărțile, spectacolele, filmele și cântecele nu sunt fișiere pe care le încărcăm în creierul nostru – fac parte din tapiseria vieții.

 

Paginarium te invită să cutreieri rafturile virtuale și să-ți alegi ce ți se potrivește. Cu siguranță îți vei aminti fiecare carte citită și te vei bucura răsfoind paginilepline de povești.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *