Meniu
De ce să NU asculți muzică în timp ce citești

De ce să NU asculți muzică în timp ce citești

Desigur, cititul în timp ce asculți muzică nu este pentru toată lumea. Există câteva dezavantaje în a combina aceste două activități de care ar trebui să fii conștient:

Muzica cu versuri îți poate distrage atenția de la lectură: ai încercat vreodată să citești în timp ce cineva nu se oprea din vorbit lângă tine? Este aproape imposibil să nu fii distras, deoarece cuvintele pe care le citești și cele pe care le auzi încep să se amestece, ceea ce te face să nu mai știi despre ce citești și despre ce auzi.

Același lucru se poate întâmpla și atunci când asculți muzică cu versuri în limba maternă. Dacă nu reușești să elimini treptat cuvintele din cântec în măsura în care nu-ți mai distragă atenția, ar putea fi o idee bună să asculți pur și simplu muzică într-o limbă străină sau doar melodii instrumentale.

Un volum ridicat îți poate aduce o stare de spirit incompatibilă cu cititul: în timp ce pentru unii oameni singurul mod de a asculta muzică este să o facă să sune în difuzoare sau căști, pentru alții acest lucru poate fi copleșitor. Muzica tare te poate pune într-o stare de spirit care nu are nimic de-a face cu cititul sau studiul, deoarece creierul tău asociază muzica tare cu scenarii complet diferite precum concerte sau nopți pierdute în club, unde probabil nu erai chiar atât de treaz. Acest lucru, evident, nu este benefic pentru sesiunile tale de lectură.

Muzica agitată te poate face… ei bine… agitat: punerea muzicii la un volum potrivit este esențială. O melodie de 60 de bătăi pe minut te poate relaxa și te poate pune într-o stare de spirit care te va ajuta să citești. La celălalt capăt al spectrului găsim melodii mai rapide, mai agitate, cu un  număr de bătăi pe minut mai mare. De obicei, un BPM ridicat depășește 100-120 de bătăi pe minut, iar ascultarea acestui gen de muzică te poate agita până în măsura în care nu te poți concentra asupra lecturii.

Muzica te poate face mai puțin productiv: în funcție de personalitatea ta, muzica poate avea un efect pozitiv sau negativ asupra productivității tale. Unii oameni abia reușesc să facă ceva fără să ruleze o melodie în fundal, în timp ce alții au nevoie de liniște perfectă. În mod clar, există o singură modalitate de a afla ce tip ești și de a acționa în consecință în viitor: încearcă și cu mai multe stiluri de muzică și fără.

Creierul îți poate juca feste: un lucru interesant despre creierul nostru este că face constant conexiuni și asocieri atunci când nu suntem atenți. Același lucru se poate întâmpla atunci când asculți muzică în timp ce citești și mai ales când studiezi (vezi experimentul Pavlov). Dacă continui să înveți în timp ce muzica rulează în fundal, există șansa să ai nevoie din nou de muzică atunci când este timpul să-ți amintești informațiile. În mod evident, nu este ideal, deoarece șansele de a putea asculta vreodată muzică în timp ce susții un examen sunt destul de mici.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *