Meniu
De ce să asculți muzică în timp ce citești

De ce să asculți muzică în timp ce citești

A asculta muzică în timp ce citești este probabil una dintre cele mai relaxante, pline de satisfacții și mai plăcute activități pentru care poți opta atunci când vine vorba de relaxare după o zi lungă. 

Specialiștii și cercetătorii din domeniu s-au împărțit în 2 tabere: cei care susțin muzica în completarea lecturii și cei care sunt de părere că aceste două activități ar trebui separate.

Iată ce spun cei care susțin muzica și lectura:

Vei fi mai relaxat: s-a dovedit științific că muzica este un instrument excelent în ceea ce privește relaxare și reducerea stresului. Mai ales când ritmul scade la aproximativ 60 de bătăi pe minut, muzica stimulează creierul să se sincronizeze cu ritmul, ceea ce induce o stare de seninătate. După cum știm cu toții, lectura are un efect oarecum similar, fiind deosebit de eficientă ca instrument de reducere a stresului. Combinarea celor două poate duce doar la o experiență profund relaxantă.

Muzica poate îmbunătăți performanța cognitivă: pentru unii indivizi, a asculta muzică poate avea un efect pozitiv asupra performanței cognitive, conform unui studiu. Pentru unii studenți, simplul efect relaxant al muzicii este suficient pentru a scăpa de stresul studiului și, prin urmare, va fi mai productiv. Deci, creșterea performanței cognitive cauzată de ascultarea muzicii în timp ce citești sau studiezi depinde de fiecare individ și de modul în care funcționează. Cel mai bun mod de a afla în ce categorie te încadrezi, este pur și simplu să testezi, să citești și cu și fără muzică și să îți dai seama în ce moment te simți mai relaxat și dacă ai putut reține informațiile.

În mediile zgomotoase, muzica te poate ajuta să te concentrezi: chiar dacă nu ești genul de persoană care, în general, răspunde bine la muzică atunci când citești sau studiezi, lucrurile se pot schimba semnificativ în funcție de mediul în care încerci să citești. Dacă alternativa la muzică este un mediu zgomotos care îți va distrage constant atenția, muzica ar putea fi o alegere mai bună. Punerea căștilor și ascultarea melodiilor preferate sau doar niște muzică relaxantă te va separa de zgomotele puternice din jurul tău și îți va permite să te concentrezi mai bine pe ceea ce citești.

Muzica îți poate îmbunătăți starea de spirit: studiile au arătat că muzica poate avea un efect pozitiv asupra stării de spirit, prin creșterea nivelului de dopamină din creier. Acest lucru poate avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra lecturii tale. Asociind lectura cu o altă activitate care îți aduce bucurie, vei citi mai mult, vei fi mai fericit în timp ce o faci și, prin urmare, o vei face mai bine și mai eficient.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *