Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

De ce avem nevoie de limba latină? – 10 motive

De ce avem nevoie de limba latină? – 10 motive

În această eră a telefoanelor, computerelor, a triumfului științei și tehnologiei, când sunt atât de multe de învățat și atât de puțin timp, de ce să studiezi o limbă moartă? De ce să nu studiezi ceva practic și util? Ca spaniola, de exemplu. Deși suntem de acord că studiul limbii spaniole este un lucru foarte bun, ceea ce vreau să-ți arăt aici este că nu există un subiect mai util, mai practic și mai valoros decât latina.

 

  1. Studierea limbii latine, un limbaj foarte organizat și logic, la fel ca studierea matematicii, dezvoltă mintea, cultivă vigilența mentală, creează o atenție mai mare la detalii, dezvoltă gândirea critică și îmbunătățește abilitățile de rezolvare a problemelor.
  2. Deoarece aproximativ jumătate din cuvintele românești sunt derivate din latină, studierea latinei oferă informații neprețuite despre vocabularul, structura și semnificația cuvintelor, în special a celor mai lungi și mai complicate.
  3. Studierea latinei, limbajul chintesențial al oratoriei, afectează pozitiv modul în care creăm discurs și ne ajută să ne exprimăm cu mai multă eficacitate și încredere. Învățarea latinei este, de asemenea, deosebit de benefică pentru persoanele care intenționează să studieze dreptul, având în vedere numeroșii termeni și expresii latine din discursul juridic.
  4. Studierea latinei, cu o gramatică foarte organizată, ne face să coordonăm ideile, să reflectăm la diferitele moduri de a spune același lucru și, astfel, să scriem și să vorbim mai bine.
  5. Latina oferă o cheie a limbilor romanice, spaniolă, franceză, italiană, portugheză etc. Latina este limba universală a civilizației occidentale. De fapt, latina oferă planul pentru orice limbă pe care am putea să o învățăm mai târziu în viață: germană, rusă, chineză sau orice altă limbă.
  6. Deoarece terminologia medicală, derivată în cea mai mare parte direct din latină, este esențială pentru toate lucrurile din domeniul medical, învățarea latinei este extrem de valoroasă pentru cei care intenționează să devină medici sau alți profesioniști din domeniul sănătății.
  7. Latina este limba în care au fost exprimate cele mai sofisticate gânduri ale lumii occidentale, iar studierea acesteia permite cursanților să înțeleagă mai bine propriul prezent și astfel să obțină o înțelegere mai profundă a multor aspecte ale vieții și culturii noastre.
  8. Mai mult, latina este în jurul nostru. Ia în considerare cât de des folosim PS, AM ​​și PM, licențiat, maestru, decan – toate acestea provin din latină. Expresii precum „Et tu Brute” nu pot fi înțelese fără contextul lor latin.
  9. Doar două exemple de oameni care au studiat latina și au obținut un mare succes în lumea de astăzi: J.K. Rowling, autorul seriei Harry Potter și creatorul Facebook, Mark Zuckerberg.
  10. Studierea latinei și a clasicilor în general poate spori șansele pentru a intra la o școală de medicină de succes: „Potrivit Asociației Colegiilor Medicale Americane, studenții care studiază limba latină au o rată de succes mai bună de a intra în școala medicală decât studenții care se concentrează exclusiv în biologie, microbiologie și alte ramuri ale științei ”(Princeton Review).

Așadar, ce mai stai pe gânduri? Mai ai caietul de latină din liceu? Dacă l-ai aruncat, nu-i nicio problemă. O poți lua de la capăt oricând. Nu uita, limba latina este o limbă nobilă și cu ajutorul ei poți descifra multe mistere ale limbii române.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *