Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Cuvântul săptămânii

Cuvântul săptămânii

 

Limba română este o limbă bogată în cuvinte și expresii. De-a lungul istoriei ne-au rămas anumite cuvinte la care nu ne-am oprit îndeajuns pentru o analiză mai amănunțită. În acest fel, am ajuns astăzi să dăm alt sens unor cuvinte care de fapt înseamnă altceva. Dar te-ai gândit vreodată ce înseamnă cu adevărat acel cuvânt sau de ce este atât de folosit?

Ca să clarificăm lucrurile și să nu mai existe confuzii ulterior, iată cuvântul săptămânii:

Cu siguranță ai auzit la TV sau ai întâlnit acest cuvânt într-o carte sau articol. Precum opera lui George Orwell, unii termeni caracteristici pot fi greu de digerat și uneori se fac niște confuzii.

Termenul îi aparține lui George Orwell, care este cunoscut mai ales pentru una dintre cele mai celebre opere ale sale, romanul „1984”, ce prezintă un peisaj utopic, o societate opresivă a unui regim totalitar. Termenul „orwellian” este folosit deseori cu sensul de „totalitar”. Folosirea eronată a cuvântului nu doar că se îndepărtează de ce voia să transmită Orwell, ci riscă să facă exact ce încerca autorul să prevină.

New York Times a spus că termenul este cel mai utilizat adjectiv derivat de la numele unui scriitor modern.

La „prima mână”, cuvântul „orwellian” ar trebui să însemne admirator al lui George Orwell, al ideilor şi cărţilor sale sau care aparține operei autorului. Poate fi aplicat în mod corect la orice lucru care amintește de scrierea autorului. De asemenea, dacă vezi un porc care adoptă o filosofie marxistă, ai putea să-l numești cu ușurință orwellian. Uneori, unele persoane cu orientări politice diferite folosesc termenul pentru a descrie conceptele sau filosofiile la care nu aderă. Acest lucru poate induce în eroare o persoană nefamiliarizată cu acest cuvânt sau cu opera autorului.

 

Poate că una dintre ironiile folosirii numelor scriitorilor ca adjective este că aceștia devin împovărați, uneori blamați de lucrurile despre care ne avertizau. Dickensian, de exemplu, a devenit sinonim cu cele mai negative aspecte ale unei societăți victoriene, în timp ce kafkian se referă la efectele dezumanizante ale întâlnirii individului cu birocrația statului inflexibil.

George Orwell a luptat toată viața împotriva forțelor anti-democratice, atât de stânga, cât și dreapta , a fost împotriva oricărei forme de tiranie. Dar era de asemenea preocupat de diseminarea acestor ideologii. Un lucru important de menționat este că el, autorul, a pus accentul pe importanța limbii în formarea gândurilor și opiniilor noastre.

În „1984”, Guvernul Oceaniei controla acțiunile și graiul cetățenilor. Fiecare cuvânt, expresie, mișcare erau supervizate, iar cei care nu respectau regulile erau în pericol în orice moment. Aceste lucruri pot corespunde doar realității regimurilor totalitare, dar Orwell atrage atenția asupra pericolului apariției acestui fenomen chiar și în societățile democratice.

De aceea termenul „totalitar” nu e sinonim cu „orwellian”. Deci „Orwellian” nu înseamnă doar „autoritar”. Se referă și la utilizarea înșelătoare și manipulatoare a limbajului.

În alte scrieri, Orwell a descris câteva tehnici, precum folosirea cuvintelor pompoase pentru proiectarea autorității sau raționalizarea atrocităților folosind eufemisme și propoziții întortocheate. Acesta menționează că până și abuzurile comune ale limbii pot afecta modul în care gândim. Dacă vorbim de mass-media, cuvintele văzute și auzite și procesate de creierul nostru zi de zi în reclame au fost create să atragă și să afecteze comportamentul. Acest lucru se întâmplă și în cadrul campaniilor politice. Modul în care folosim aceste fraze pre-fabricate și răspunsurile culese din media sau copiate de pe internet ne permit să scăpăm fără să gândim prea mult sau fără să ne punem la îndoială presupunerile.

Cuvântul poate fi considerat atât un compliment, cât și o insultă. Dacă numești o persoană orwelliană, aceasta de obicei ia adjectivul ca pe un compliment. Dacă, totuși, te referi la ceva ce face persoana respectivă ca fiind orwellian nu e chiar atât de pozitiv.

Așa că, data viitoare când auzi pe cineva folosind cuvântul „orwellian”, fii atent. Dacă vorbește de folosirea manipulativă a limbii are dreptate. Dacă vorbește despre supravegherea în masă și un guvern intruziv, atunci vorbim despre o descriere la care ar trebui să se adauge cuvântul totalitar, nu neapărat orwellian. Stai puțin pentru a te gândi dacă cuvântul este folosit pentru a evidenția controlul autoritar al limbajului … sau pentru a-i submina înțelesul propriu.

Orwell: „Nu folosi niciodată un cuvânt lung dacă poți folosi unul scurt… Dacă este posibil să tai un câvânt, taie-l întotdeauna” și încalcă oricare dintre aceste reguli, mai degrabă decât să spui ceva barbar.”

 

Cuvintele au fost puternice tot timpul. Acestea au puterea de a ne modela gândirea. Limbajul e moneda politicii formând baza societății, de la cele mai simple interacțiuni, la cele mai înalte idealuri. Orwell ne-a îndemnat să ne protejăm limba deoarece abilitatea noastră să gândim și să comunicăm clar e ceea ce stă între noi și o lume unde războiul e pace și libertatea e sclavie.

 

📗📗📗 613 greșeli gramaticale în limba română

Demersul autoarei acestei culegeri, este fără îndoială, unul îndreptat spre corectarea greșelilor de limbă română, fonetică sau gramatică și de a atrage atenția asupra faptului că fiecare dintre noi suntem datori să ne perfecționăm continuu, mai ales când vine vorba despre limba maternă, pe care o folosim atât în mediile academice, cât și acasă, pe stradă sau la serviciu.

🛒🛒🛒 Click AICI pentru a comanda cartea

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *