Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Cuvântul săptămânii

Cuvântul săptămânii

Limba română este o limbă bogată în cuvinte și expresii. De-a lungul istoriei ne-au rămas anumite cuvinte la care nu ne-am oprit îndeajuns pentru o analiză mai amănunțită. În acest fel, am ajuns astăzi să dăm alt sens unor cuvinte care de fapt înseamnă altceva. Dar te-ai gândit vreodată ce înseamnă cu adevărat acel cuvânt sau de ce este atât de folosit?

Ca să clarificăm lucrurile și să nu mai existe confuzii ulterior, iată cuvântul săptămânii:

„Condoleanțe” vine de la fr. „condoléances” și e derivat cu prefixul sociativ „con-”: franțuzescul „doléances” și latinescul „dolere” (a se plânge, a jeli). În limba română, traducerea ar fi: durere împărtășită cu altul/împreună la un moment funerar.

Se pare că folosirea actuală a termenului „doleanțe” (folosire mai frecventă la plural: plângere, jalbă, cerere, năzuință) apare generalizat cu sensul de orice dorințe/solicitări, chiar dacă semantica sa este preponderent negativă.

 

⚠️ De multe ori, având în vedere anumite cuvinte din limba română, remarcăm o deturnare semantică care este o dovadă a necunoașterii etimologiei termenilor și care generează de cele mai multe ori erori în folosirea termenilor respectivi.

 

 

📗📗📗 613 greșeli gramaticale în limba română

Demersul autoarei acestei culegeri, este fără îndoială, unul îndreptat spre corectarea greșelilor de limbă română, fonetică sau gramatică și de a atrage atenția asupra faptului că fiecare dintre noi suntem datori să ne perfecționăm continuu, mai ales când vine vorba despre limba maternă, pe care o folosim atât în mediile academice, cât și acasă, pe stradă sau la serviciu.

🛒🛒🛒 Click AICI pentru a comanda cartea

 

 

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *