Meniu
Cum să-ți triplezi viteza de citire

Cum să-ți triplezi viteza de citire

📖⚡Cum să-ți triplezi viteza de citire ⚡📖

Tehnici de citire rapidă: Cum să-ți triplezi viteza de citire și să înțelegi rapid

 

Poate ai crezut că citirea rapidă este o înșelătorie. Știi, ca acele reclame comerciale care îți promit secretul îmbogățirii fără să faci vreo muncă reală. A-ți tripla viteza de citire poate părea imposibil. Dar dacă există anumite tehnici care să te ajute în acest sens? Cu practică multă, vei reuși să-ți depășești viteza obișnuită de citire.

 

📖 Tehnici de mărire a vitezei de citire care funcționează

În ciuda scepticismului, dacă în decurs de o săptămână exersezi câteva exerciții simple câteva minute în fiecare zi, poți să-ți mărești viteza de citire de la o medie de 300 de cuvinte/minut la aproximativ 900 cuvinte/minut.

Dacă nu ai învățat niciodată cum să citești rapid sau să „fotocitești”, vei fi uimit cât de repede poți să-ți îmbunătățești viteza de citire și înțelegerea. A citi peste 1.000 de cuvinte pe minut și a și înțelege ceva din ceea ce ai citit sună imposibil … dar nu este.

De fapt, citirea rapidă și amintirea lucrurilor recepționate pot fi mai ușoare din punct de vedere fizic decât este cititul lent.

 

Iată de ce:

 

📖 Pregătește-ți creierul pentru a citi mai repede

Adevărul este că nu ai învățat niciodată cum să citești rapid. Din momentul în care ai fost învățat prima oară să citești, cu siguranță ți s-au arătat strategii de citire complet ineficiente.

Toți am fost învățați să citim încet în școală, dar lectura lentă este rezultatul unor obiceiuri slabe de citire. Când schimbi modul în care citești vei vedea imediat îmbunătățiri în ceea ce privește viteza și înțelegerea lecturii. O persoană obișnuită citește aproximativ 200-300 de cuvinte pe minut – un ritm foarte lent care face citirea mult mai dificilă decât ar trebui.

 

⚠️ Dacă citești 200 de cuvinte pe minut, va dura 8 ore – o zi întreagă de muncă – pentru a citi un roman complet sau o carte de non-ficțiune de 400 de pagini.

 

Atunci de ce citim atât de încet?

Există trei lucruri principale pe care le fac cititorii înceți, care îi împiedică să citească mai repede și să înțeleagă mai mult ceea ce citesc:

↳ Mișcări ineficiente ale ochilor

↳ Recitire

↳ Lipsă de concentrare

În primul rând, trebuie să discutăm despre procesul de învățare a lecturii rapide, astfel încât să știi la ce să te aștepți și la greșelile care trebuie evitate.

 

📖 Învață să citești rapid

După ce înveți tehnici de citire adecvate și transformi noile tale comportamente de lectură într-un obicei, citirea mai rapidă va avea loc fără efort. Pe măsură ce practici aceste noi obiceiuri, vei realiza că nu ar trebui să te intereseze atât de mult înțelegerea în timp ce exersezi.

În timpul exercițiilor de citire rapidă scopul este să-ți schimbi memoria musculară și să-ți îmbunătățești obiceiurile de lectură și mișcările ochilor. Concentrează-te mai întâi pe schimbarea obiceiurilor și atunci când creierul se adaptează la această nouă metodă de citire, vei înțelege la fel de mult, dacă nu chiar mai mult decât o făceai când citeai lent.

Iată cum va arăta procesul de instruire a citirii rapide pe măsură ce treci de la „cititor lent” la „cititor rapid”.

 

📕📕📕 Află tehnica corectă de citire rapidă

În primul rând, vei învăța o tehnică adecvată pentru o citire mai rapidă. Te poți concentra pe învățarea unei noi tehnici de citire simultană.

📕📕 Exersează tehnica

În al doilea rând, vei exersa lent tehnica corectă de citire, astfel încât să înțelegi cum să o faci corect.

📕 Exersează cititul rapid

În continuare, vei exersa noua strategie de lectură într-un ritm incredibil de rapid – atât de rapid încât abia poți înțelege.

 

Motivul pentru care să practici citirea rapidă este pentru că mintea și creierul tău poate procesa mult mai multe informații decât cele 200-300 de cuvinte pe minut pe care le citești în prezent. Creierul tău pur și simplu nu are experiența de a înțelege ceea ce ai citit atunci când ai o viteză de 10 ori  mai mare.

Dacă citești cu această viteză incredibil de mare creierul tău va începe să „recupereze”. Nu numai că îți vei schimba memoria musculară și modul în care ochii tăi se mișcă pe pagină, dar vei schimba și conexiunile din creierul tău pentru a-ți permite să înțelegi mai multe din ceea ce ai citit repede.

 

📖 Transformă tehnica în obicei și concentrează-te pe îmbunătățirea înțelegerii

Atunci când practici un exercițiu de citire rapidă, nu practici citirea la fel de mult ca exersarea mișcărilor ochilor. Învățând metode mai bune, mai eficiente de mișcare a ochilor, vei deveni un cititor mai bun și mai rapid.

La fel cum ai învăța un nou stil de dans sau sport, la început te vei simți foarte inconfortabil. Mișcarea se va simți stângace, incomodă și ciudată. E normal: este o parte a procesului de învățare. Dar când stăpânești această nouă tehnică, vei fi uimit de rezultate.

În sfârșit, vei transforma această nouă tehnică de citire într-un obicei pe tot parcursul vieții.

📖 Cum să controlezi mușchii ochilor și mișcarea oculară pentru a citi mai repede

Dacă studiezi modul în care se mișcă și funcționează ochii când citești, vei descoperi rapid că majoritatea oamenilor își folosesc ochii foarte ineficient atunci când citesc, cu o mulțime de mișcări oculare în plus.

 

📕 Cum citesc ochii tăi

Ochii tăi surprind imagini, ca o fotografie, a textului pe care îl citești. Când ochiul tău se oprește într-o anumită parte a paginii, se numește fixare. Cei mai mulți oameni sunt învățați să citească cuvânt cu cuvânt și, astfel, fac prea multe fixări ale ochilor în timp ce citesc. Aceste fixări oculare frecvente la aproape fiecare cuvânt din pagină ne încetinesc și creează o barieră mecanică pentru citirea mai rapidă. Acest proces de citire lentă este ca și cum ai face fotografii unui spațiu gol. Făcând mai multe fotografii cu același lucru este ineficient.

 

📕 Când reduci momentele de fixare a ochilor, crești viteza de citire

Când ochii fixează un anumit cuvânt, poți vedea mult mai mult decât un singur cuvânt pe pagină cu privirea. În loc să citești doar unul sau două cuvinte în timpul fixăriiochilor în timp ce citești, poți învăța să citești 3–7 cuvinte (sau mai multe) cu fiecare fixare a ochilor.

Această simplă modificare poate ajuta majoritatea oamenilor să își tripleze viteza de citire!

 

📖 Citirea rapidă – Exercițiul 1: Exersează mișcările ochilor

Ia o carte de ficțiune sau de non-ficțiune și să exersează obiceiuri mai bune de mișcare a ochilor pentru a te ajuta să citești mai repede. În loc să citești uitându-te la primul cuvânt pe fiecare linie, pur și simplu începe să te concentrezi pe al doilea cuvânt. Prima fixare a ochilor pe fiecare linie va începe cu cel de-al doilea cuvânt în loc de primul.

De asemenea, vei stabili traiectoria de la al doilea cuvânt la ultimul. În acest fel nu vei pierde o fixare a ochilor, creând o imagine de ansamblu. Acordă-ți câteva minute pentru a exersa acest nou mod de a citi și citește apoi cât de repede poți. Încearcă să-ți fixezi privirea nu mai mult de o dată la fiecare 2-3 cuvinte pe fiecare linie.

 

📖 Nu mai reciti și începe focalizarea

Recitirea este incredibil de ineficientă. Desigur, dacă informațiile sunt complicate și necesită o reevaluare, este normal să mai treci o dată prin anumite paragrafe.

Există două tipuri principale de recitire: conștientă și inconștientă.

 

📕 Recitirea conștientă se numește regresie. Acest lucru se întâmplă atunci când decizi în mod conștient să oprești lectura și să te întorci la un loc anterior pe care l-ai citit deja pentru a înțelege mai bine.

📕 Recitirea inconștientă este atunci când ochiul se fixează pe un loc nepotrivit. Trecerea ochilor de la o linie la alta și a pierde locul în pagină sunt exemple de recitire inconștientă.

Există multe motive pentru care poți reciti o propoziție, un cuvânt, un paragraf sau mai multe. Cititorul mediu se pierde constant și recitește textul, acesta fiind unul dintre motivele pentru care majoritatea oamenilor sunt cititori atât de lenți.

Vestea bună este că fixarea recitirii conștiente și inconștiente este foarte simplă cu un exercițiu de citire rapidă care implică citirea cu indicatorul.

 

 

📖 Citește rapid – Exercițiul 2: Nu recurge la recitire

Să exersăm un exercițiu simplu care te va ajuta să elimini obiceiurile proaste care te fac să recitești un tex. Ia o carte de ficțiune sau non-ficțiune și un stilou. Nu trebuie să scrii, așa că păstrează capacul pus.

Citește câteva paragrafe folosind stiloul/pixul ca indicator pentru a-ți ghida ochii (poți folosi și degetul ca indicator, dar utilizarea unui stilou/pix/creion se consideră a fi mai eficientă).

Vei muta stiloul continuu în același ritm pe toată pagina. Nu ai voie să miști ochii înapoi. Nu poți reciti. Nu poți să te întorci. Stiloul se mișcă doar înainte și la fel și ochii.

Dacă nu înțelegi ce citești, nu-ți face griji. Nu uita, acesta nu este punctul în care exersezi înțelegerea. Vei înțelege mai mult decât ai făcut-o până acum după ce îți vei schimba obiceiurile.

Pe măsură ce parcurgi acest exercițiu indicator, crește treptat viteza de mișcare a stiloului. Continuă să crești viteza până când abia mai poți înțelege. Scopul este de a-ți antrena ochii și creierul pentru a citi într-un ritm rapid și constant.

 

📖 Concentrare: Citește mai repede și înțelege mai multe

Concentrarea este un element cheie pentru o lectură eficientă și este deosebit de provocatoare din mai multe motive.

În primul rând, avem mintea și creierul de partea noastră. Doar că acesta este leneș de cele mai multe ori și preferă să facă ceea ce știe deja și să nu fie atât de receptiv la lucruri noi, care presupun muncă, efort etc. Cu puțină conștiinciozitate, putem avea mintea de partea noastră și să nu întâmpinăm obstacole pe parcursul acestui proces. Vocea aceea din capul tău te poate distrage. Atunci când ne apucăm de citit ar trebui să fim relaxați pentru că dacă ne vom gândi la toate problemele din ziua respectivă, creierul ne va bloca și se va gândi la cu totul altceva.

De asemenea, trebuie să ne ocupăm de stimulare (sau de lipsa acesteia). Creierul poate prelucra mult mai multe informații decât poți citi. După ce devii un cititor priceput, lectura devine un obicei. Și, la fel cum conduci mașina, o poți face cu ușurință în timp ce mintea mai fuge. Problema este că atunci când mintea ta rătăcește în timp ce citești, vei fi nevoit să recurgi la recitire.

Chiar dacă poț citi inconștient, nu vei putea înțelege tot ce ai citit fără eforturi conștiente. Și asta necesită concentrare și atenție. Vestea bună este că, după ce începi să practici citirea rapidă, vei citi mult mai repede decât un cititor mediu. Asta înseamnă că mai multe informații intră în creier într-un ritm mai rapid și asta înseamnă mai multă stimulare.

 

📕 Mai multă stimulare înseamnă un nivel mai mic de distragere

Acesta este un lucru foarte bun deoarece te ajută să rămâi mai concentrat. Este ușor să te plictisești când citești doar 150 sau 200 de cuvinte pe minut. Atunci când citești așa de repede, trebuie să rămâi concentrat. Întorci mai repede paginile. Îți miști ochii mult mai repede. Citești atât de multe informații dintr-o dată, încât, dacă îți pierzi atenția, nu vei putea continua ritmul. Exercițiul și antrenamentul pentru eliminarea regresiei lecturii ajută, de asemenea, la îmbunătățirea atenției deoarece știi că nu poți reciti.

Când îți dai seama că recitirea nu mai este o opțiune, nu-ți poți permite să te gândești la ce ai mâncat la prânz sau la ce a spus colegul tău enervant la locul de muncă – trebuie să te concentrezi pe citit sau altfel vei pierde o mulțime de informații importante!

Concentrarea este un ingredient cheie pentru a accelera viteza de lectură, dar veștile bune sunt că aceleași exerciții care te ajută să elimini regresia și să-ți îmbunătățești fixarea ochilor te vor ajuta, de asemenea, să te concentrezi mai mult asupra sarcinilor din timpul unei zile.

Dacă faci aceste exerciții simple de citire rapidă în fiecare zi timp de 5-10 minute pe parcursul a 30 de zile îți vei îmbunătăți dramatic capacitatea de concentrare în timp ce citești și îți vei tripla cu ușurință viteza de citire.

 

📖 Sfaturi de citire mai rapidă

Pe măsură ce exersezi exerciții de citire rapidă, asigură-te că citești o varietate de materiale. Începe cu lucrări ușoare. Cu cât mai multe tipuri de materiale de lectură vei fi exersat, cu atât mai mult se poate dezvolta creierul tău și ulterior se vor consolida obiceiurile de citire rapidă.

 

📖 Beneficiile cititului rapid

În cazul în care ești curios, în acest articol există peste 2000 de cuvinte. Asta înseamnă că un cititorul mediu a terminat de citit articolul în 10-12 minute. Prin comparație, un cititor de viteză ar fi terminat în doar 3 minute cu o mai bună înțelegere.

Spun asta nu pentru a te descuraja, ci mai degrabă pentru a te încuraja spunându-ți că este posibil.

Acum imaginează-ți cât timp ai pierdut până acum în viață în ceea ce privește citirea ineficientă și ce ai fi putut face dacă ai fi învățat strategii de citire mai bune de la o vârstă fragedă.

De asemenea, ia în considerare cât timp poți economisi în viitor, devenind un cititor mai rapid. În următorul an, cinci ani, 10 ani sau mai mult, poți deveni mult mai productiv cu acel timp suplimentar (sau să-l folosești pentru a petrece mai mult timp cu familia ta sau făcând ceea ce iubești).

Încearcă aceste exerciții de citire rapidă și vei fi uimit de rezultatele și avantajele învățării tehnicilor de citire adecvate.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *