Meniu
Cum să-ți amintești ce ai citit

Cum să-ți amintești ce ai citit

De ce unii oameni pot să citească o carte și să-și amintească fiecare detaliu din ea de-a lungul vieții, în timp ce alții se luptă să-și amintească până și titlul la câteva zile după ce au terminat o carte?

 

Răspunsul este simplu, dar nu ușor. Nu este vorba despre ce au citit. Este vorba despre modul în care au citit. Bunele obiceiuri de citire nu numai că te ajută să citești mai mult, dar te ajută să citești mai bine.

📕 Cititorul activ vs cititorul pasiv

Cititorii pasivi uită lucrurile aproape la fel de repede pe măsură ce le citesc. Cititorii activi, pe de altă parte, păstrează în memorie ceea ce citesc. O altă diferență între aceste două tipuri de cititori este modul în care cantitatea de lectură îi afectează. Cititorii pasivi care citesc mult nu sunt cu mult mai departe de cititorii pasivi care citesc puțin. Cu toate acestea, dacă ești un cititor activ, lucrurile diferă.

 

Cu cât cititorii activi citesc mai mult, cu atât mai buni devin. Ei dezvoltă o rețea de modele mentale pentru a păstra idei, pentru a crește în continuare retenția de informații. Cititorii activi învață să diferențieze argumentele și structurile bune de cele rele. Cititorii activi iau decizii mai bune, deoarece știu să determine lumea să facă cea mai mare parte a lucrurilor pentru ei. Cititorii activi evită problemele. Cititorii activi au un alt avantaj: cu cât citesc mai mult cu atât citesc mai repede.

Gândește-te la cărțile pe care le-ai studiat în școală. În ciuda trecerii timpului, cei mai mulți dintre noi ne aducem aminte multe despre acele povești. Chiar dacă detaliile sunt confuze pe alocuri, ne putem aminti, fără îndoială, argumentele de bază, personajele principale, temele și motivele. De ce? Ei bine, pentru că am citit și ascultat în mod activ, am purtat discuții, uneori poate am interpretat/recitat unele scene sau poate chiar am urmărit adaptările ecranizate. Oricât de mult a trecut de când am pus piciorul în școală, probabil cu toții ne amintim Scufița Roșie sau Capra cu trei iezi.

 

📕 Obiceiuri eficiente de lectură

A avea o strategie deliberată pentru a îmbunătăți orice lucru pentru care petrecem mult timp este o abordare bună. În timp ce petrecem mult timp citind și consumând informații, puțini dintre noi îmbunătățesc în mod conștient eficacitatea lecturii noastre.

Pentru fiecare carte citită, este vital să avem un plan de lectură, de reflecție și de punere în acțiune a concluziilor pe care le tragem din informațiile pe care le aflăm.

În primul rând, să lămurim câteva concepții greșite despre lectură:

Calitatea contează mai mult decât cantitatea.

Nici prea mult, nici prea puțin. Degeaba citim o carte foarte bună și recomandată de specialiști o dată pe an. De asemenea, degeaba citim 10 cărți pe lună dacă le citim repede și fără să fim atenți la detalii. Trebuie găsită o cale de mijloc.

 

Conceptul de „speedreading” este o prostie.

Singura modalitate de a citi mai repede este de a citi mai mult.

 

Rezumatul înainte de carte

Multe companii percep prețuri ridicole pentru accesul la rezumate scrise. Practic acest lucru nu te ajută cu absolut nimic. Acest lucru ne privează de bucuria lecturii, elementul surpriză și nu are un impact bun asupra modului în care învățăm.

 

📕 Filtrează-ți lectura

Nu există reguli când vine vorba de alegerea cărților. Nu trebuie să citim cele mai vândute cărți sau cele clasice sau cărți despre care toți ceilalți vorbesc. De fapt, poate fi avantajos să citești cărți pe care ceilalți nu le citesc. Aceasta nu este școală și nu există liste de citire obligatorii. Concentrează-te asupra unei combinații de cărți care: (1) nu-ți va lua un an să o citești; (2) te atrage; (3) rezonează cu situația ta actuală.

Cu cât găsim o carte mai interesantă și mai relevantă, cu atât este mai probabil să ne amintim conținutul acesteia în viitor.

Pentru cărți mai vechi sau pentru cele traduse, verificați ce versiune este considerată a fi cea mai bună.

 

📕 Context

Un mod bun pentru a începe este făcând câteva cercetări preliminare despre carte.

Pentru cărțile mai vechi, încearcă să înțelegi contextul istoric. Pentru cărțile scrise într-o țară necunoscută, încearcă să înțelegi contextul cultural. Câteva întrebări utile sunt:

 

★ De ce autorul a scris asta?

★ Care este trecutul lui (biografia)?

★ Ce a mai scris? Unde a fost scris? În ce condiții a scris?

★ Care a fost situația politică, economică și culturală la momentul scrierii?

★ Cartea a fost tradusă sau reeditată?

★ Au avut loc evenimente importante – război, depresie economică, schimbare de conducere, apariția noii tehnologii – în timpul scrierii cărții?

 

📕 Cunoaște-ți „de ce-ul”

Pentru ce citești această carte? Divertisment? Pentru a înțelege ceva sau pe cineva pe care nu îl cunoști? Pentru a te îmbunătăți pe plan personal pentru locul de muncă? Pentru a-ți îmbunătăți sănătatea? Pentru a învăța o abilitate? Pentru a începe o afacere?

Trebuie să ai o idee despre ce dorești să obții dintr-o carte. Nu vrei doar să colectezi sume nesfârșite de informații inutile. Acestea se vor uita imediat.

 

Așadar, fie că uităm sau nu, importatn este să avem cartea în bibliotecs noastră pentru a putea reveni la ea de câte ori este nevoie. Nicio problemă dacă nu ți-ai ocupat încă toate rafturile. Paginarium îți pune la dispoziție o mulțime de cărți, fie de aventură, istor, dezvoltare personală. Intră pe site și găsește-ți stilul apoi comanda va ajunge la tine în câteva zile.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *