Meniu
Cum să scrii o poveste pe cinste – 10 sfaturi

Cum să scrii o poveste pe cinste – 10 sfaturi

✎✎✎ Cum să scrii o poveste pe cinste – 10 sfaturi ✎✎✎

Indiferent dacă ești un scriitor la început de drum sau un autor cu cărți publicate, crearea unei povești poate fi la fel de grea ca rezolvarea unei probleme de matematică. Chiar și scriitori celebri se luptă să-și găsească inspirația necesară pentru a-și scrie poveștile. Tom Wolfe, premiat cu National Book Award pentru cărțile „Cursă spațială” și „Rugul vanităților”, a declarat că: „Acum știu ce este blocajul scriitorului. Este teama că nu poți face ceea ce ai spus deja cuiva că vei face sau, altfel, teama că nu merită să faci asta.”

Cumva, în ciuda temerilor sale, a devenit unul dintre marii autori ai secolului al XX-lea. Acest articol nu te va transforma în Tom Wolfe, dar îți poate oferi câteva sfaturi care te pot ajuta să-ți scrii următoarea poveste.

✎ Creează un protagonist profund

Fiecare poveste se învârte în jurul unui personaj central – protagonistul. Protagonistul este personajul a cărui soartă contează cel mai mult în poveste. Atât tu, cât și cititorii tăi trebuie să cunoască personajul, să îl îndrăgească sau nu și să stea cu sufletul la gură când îi urmăresc acțiunile.

 

 

✎ Protagonistul trebuie să suporte conflictul

Protagonistul tău trebuie să se lupte cu o decizie pe care o are de luat, una care creează de obicei un conflict. Acest conflict trebuie să fie semnificativ și credibil; trebuie să provoace status quo-ul protagonistului tău și să forțeze o schimbare de comportament. În cele din urmă, el sau ea trebuie să facă o alegere care îi va schimba soarta.

 

 

✎ Conflict = protagonist + obiectiv + obstacole

Conflictul va menține cititorii interesați și le va da puterea de a întoarce paginile, așa că fii„ grijuliu” atunci când alegi obstacolele pe care le va întâmpina protagonistul. Gândește-te cum el sau ea va depăși aceste provocări. Ce alte conflicte vor crea aceste obstacole?

 

 

✎ Toate personajele sunt oameni

Nu uita că nu există personaje minore, în afară de cele cu apariții scurte. Asigură-te că toți cei care apar în povestea ta sunt interesanți, pe deplin dezvoltați și convingători. Pot apărea personaje cheie care fie vor ajuta protagonistul să-și îndeplinească scopul, fie vor crea obstacole în calea acestuia.

 

✎ Creează un antagonist memorabil

Antagonistul este contrastul protagonistului. El sau ea îl obligă pe protagonist să se schimbe. Fără această tensiune, complotul nu este ofertant, va plictisi. Relația dintre erou și adversar este cea mai importantă relație din poveste. În procesul de rezolvare a luptei dintre aceste două personaje, problemele existențiale și temele poveștii ies la iveală.

 

 

✎ Adaugă orice detaliu îți vine în minte

Introdu toate traiectoriile, scenariile și personajele care îți vin în minte. Notează-le undeva. Nu le introduce pe toate pe măsură ce scrii deoarece există riscul să te pierzi. Orice idee nouă îți vine, noteaz-o. Cine știe, poate o vei folosi undeva în poveste, poate va fi soluția pentru marele final. Asta îți va oferi mai mult material cu care să lucrezi. Vei scăpa de toate detaliile inutile odată cu reeditarea materialului.

 

✎ Editare

După ce primul tău proiect este finalizat, trebuie să devii cel mai „rău” critic. Încearcă să citești opera ta ca și cum nu ar fi a ta, în mod obiectiv, așa cum ar face cititorii. Ce funcționează? Ce nu? Cititorii nu vor avea conturul poveștii în capul lor, așa că asigură-te că oferi suficiente informații pentru ca cititorii să rămână implicați pe tot parcursul.

 

 

✎ „Ucide” fără milă

După ce ai citit materialul, este posibil să fii nevoit să refaci o parte, să elimini anumite detalii sau chiar personaje pe care le-ai inclus. De ce? Orice scriere care nu este excepțională, nu servește cititorului. Dacă povestea funcționează mai bine fără anumite elemente, trebuie să le elimini fără milă.

 

 

✎ Ajutor

După ce ai examinat proiectul, cere prietenilor sau colegilor un feedback sincer. Apoi, pune-ți egoul deoparte și pregătește-te să asculți. Acordă atenție scenelor sau personajelor care primesc recenzii negative, indiferent de cât de mult îți place personajul sau scena respectivă. Amintește-ți că trebuie să spargi câteva ouă pentru a face o omletă.

 

✎ Limpezire și curățare

Povestea ta nu poate fi excelentă până când nu este scrisă – și nu există scurtături. Continuă să scrii, să-ți perfecționezi stilul și povestea și să editezi până când povestea nu e lustruită în profunzime.

 

✎✎✎ Scrie-ți povestea ✎✎✎

Singura modalitate de a scrie o poveste bună este doar să începi să scrii. Nu vei obține niciodată rezultate dacă nu acționezi. Exersează scrierea cu cele 10 sfaturi de scriere creativă de la Paginarium. Așteaptă-te să nu reușești uneori, dar important este să știi că eșecul este doar un singur pas pe drumul către o mare scriere.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *