Meniu
Cum să nu adormi în timp ce citești

Cum să nu adormi în timp ce citești

Înainte de a vedea cum poți face față factorilor care provoacă somnolență în timpul lecturii, trebuie să facem o observație importantă. Unii cititori consideră că somnolența cauzată de lectură trebuie evitată cu orice preț. Nu este total adevărat. Mulți oameni, de fapt, apreciază și folosesc starea de somnolență indusă de lectură pentru că îi ajută să adoarmă. Uneori, oamenii stau întinși în pat încercând să adoarmă, dar pur și simplu nu reușesc. Aparent, lectura este indicată pentru astfel de situații, deoarece îi poate ajuta pe oameni să-și uite momentan grijile și anxietățile și să-și mute atenția pe altceva.

Acum că am clarificat câțiva dintre posibilii factori care pot provoca somnolență în timpul lecturii, iată cum să combați aceste situații pentru a te bucura de citit.

1. Asigură-te că te odihnești suficient noaptea

Lipsa somnului te va împiedica să te poți concentra asupra cititului și înțelegerii textului. Așadar, este important să ai grijă să te odihnești în fiecare noapte.

Dacă te asiguri că dormi suficient, ar trebui să te simți mai energic. Dacă sesiunea de lectură are loc în timpul zilei, ar trebui să poți să te concentrezi asupra cărții și să înțelegi mai bine textul.

2. Stai confortabil, dar nu-ți compromite postura

Este important să realizezi ce impact are postura asupra perspectivei mentale. Dacă lectura este cu adevărat importantă pentru tine, atunci fă câteva sacrificii pentru a beneficia pe deplin de pe urma ei. Încearcă să găsești o poziție confortabilă, dar verticală când citești.

Evident, depinde ce fel de lectură realizezi. Dacă studiezi pentru un examen sau cauți să-ți sporești cunoștințele într-un anumit domeniu, poate fi indicat să mergi pe o postură mai „serioasă”, stând la un birou. Dar dacă doar citești de plăcere și pentru a te relaxa, poți opta evident pentru un loc mai confortabil precum un fotoliu sau o canapea.

3. Alege o cameră bine luminată și aerisită

Lipsa de oxigen poate face ca o persoană să se simtă somnorosă, printre altele. Indiferent de modul în care îți afectează lectura, a avea o cameră bine aerisită este, evident, ceva de dorit.

Chiar dacă afară este răcoarea, fă-ți curaj și înfruntă frigul. Deschide acele ferestre pentru o vreme pentru ca oxigenul să înlocuiască dioxidul de carbon din interiorul casei tale.

Ar trebui să analizezi și camera în care stai în timp ce citești. Este mai degrabă întuneric, cu lumină naturală puțină sau deloc? Pentru a contracara această situație, încearcă să tragi draperiile înapoi și să lași lumina soarelui să intre în casă. O altă opțiune este să-ți iei cartea și să te îndrepți spre un parc, de exemplu, unde te poți bucura de natură, de lumina soarelui și, evident, de cartea aleasă.

 

4. Disciplină

Construiește-ți un program și încearcă să-l respecți. Încetul cu încetul, începe să iei măsuri pentru a te asigura că-ți urmezi rutina. Alege o oră la care să citești, dar asigură-te și că este într-un moment al zilei în care vei fi mai puțin obosit și mai capabil să citești cu atenție.

De asemenea, ar putea fi de ajutor să ai un scop de lectură pe care încerci să-l atingi. Îți poți stabili un obiectiv, cum ar fi o carte pe lună. Acest lucru te va ajuta să fii mai responsabil.

5. Citește cu scop

Dacă te străduiești să rămâi treaz de fiecare dată când citești o carte, ceea ce s-ar putea să-ți lipsească este de fapt un scop clar pentru sesiunea de lectură sau obiective adecvate de lectură. După cum știm cu toții, motivația este un factor decisiv când vine vorba de șansele noastre de a atinge succesul.

Cititul nu este diferit. A avea o intenție clară atunci când citești, a ști de ce citești cartea pe care o ai în mână și ceea ce cauți să obții prin acea sesiune de lectură îți poate oferi impulsul atât de necesar care te va face să rămâi treaz.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *