Meniu
Cum să citești o carte despre care urmează să scrii

Cum să citești o carte despre care urmează să scrii

După cum menționam într-un articol anterior (click AICI), o recenzie de carte nu începe imediat ce pui pixul pe hârtie și începi să scrii. Acest proces începe imediat ce deschizi cartea a cărei recenzie urmează să o faci. Trebuie să citești în mod activ cartea, nu doar să o răsfoiești. 

Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le faci în timp ce citești o carte despre care urmează să scrii o recenzie.

1. Acordă atenție tuturor detaliilor în timp ce citești

Ar trebui să fii atent la absolut tot în timp ce citești dacă vrei ca recenzia cărții să fie un produs de cea mai bună calitate.

Personajele principale, povestea, stilul de scriere și tonul general al cărții, modul în care autorul creează tensiune înainte de momentele cheie din cronologia acțiunii, lecțiile care trebuie învățate din carte, ideile și temele principale sunt toate relevante pentru recenzia unei cărți.

2. Notează informații în timp ce citești

A-ți reaminti toate detaliile dintr-o carte este probabil imposibil pentru majoritatea dintre noi, dacă nu le notăm în timp ce citim.

Este esențial să notezi în timp ce citești tot ceea ce consideri important și relevant, de la numele personajelor, la răsturnări de situație și alte detalii, așa cum dezvăluie cartea.

 

3. Scrie-ți gândurile după fiecare sesiune de lectură

Pe lângă notarea informațiilor, este, de asemenea, important să-ți scrii gândurile sau concluziile după fiecare sesiune de lectură. În timp ce notițele au rolul lor de a te ajuta să-ți amintești detalii importante, gândurile/concluziile de la sfârșitul unei sesiuni de lectură sunt la fel de importante, dar din motive diferite.

Acestea din urmă reprezintă o oportunitate de a explora imaginea de ansamblu, mai degrabă decât micile detalii care alcătuiesc povestea. Trage propriile concluzii după fiecare sesiune de lectură, rezumă ceea ce ai citit, cum te-a făcut să te simți și ce crezi că s-ar putea întâmpla în continuare. Nu uita că opinia ta contează foarte mult.

4. Nu uita de citate

Adăugarea de citate într-o recenzie este întotdeauna o idee grozavă. Ele oferă textului tău mai multă credibilitate, sunt modalități excelente de a-ți sublinia opiniile despre o carte și le oferă cititorilor puțin din gustul cărții despre care citesc.

Citatele pot avea orice formă, de la o idee înțeleaptă exprimată de autor, o replică a personajului principal, o descriere frumoasă pe care o face scriitorul sau pur și simplu o propoziție care este parte integrantă a modului în care se dezvoltă povestea. Modul în care integrezi citatele în recenzia cărții depinde doar de tine.

 

foto: Pexels

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *