Meniu
Cum să alegi o culoare pentru coperta cărții tale

Cum să alegi o culoare pentru coperta cărții tale

Oricât de răspândită ar fi zicala „Nu judeca o carte după copertă”, cu toții o facem. Este în natura noastră să facem presupuneri rapide despre lucruri, mai ales când avem milioane de cărți din care să alegem. Și este ușor să facem judecăți rapide pe baza designului copertei unei cărți.

Imaginează-ți că te plimbi prin biblioteca locală sau că te uiți prin rafturile bibliotecii tale. Te uiți la cotorul cărților de cele mai multe ori. Apoi o carte „îți face cu ochiul”, iese în evidență. O scoți din rândul celorlalte și citești coperta.

De ce ai ales tocmai acea carte? Cel mai probabil, culoarea a ieșit în evidență.

Ce transmit culorile

Designerii de coperte de cărți folosesc cam aceleași reguli și modele atunci când aleg o culoare pentru coperta unei cărți. Ei știu că alegi un produs dintr-o mulțime și scopul lor este să obțină cât mai multe informații despre acea carte într-o milisecundă. S-ar putea să nu-ți dai seama, dar culoarea cărții este ceea ce îți atrage privirea sau te face să treci peste.

Cititorii tăi îți vor judeca romanul după copertă, în ciuda tuturor avertismentelor de a nu face acest lucru. Ce comunică culoarea copertei tale?

 

Iată principalele culori ale designului copertei cărții și ce spun acestea fără să-ți seama:

  •  Albastrul  este culoarea liniștii mentale. Promovează încrederea și calmul. Aceasta este culoarea pe care o vei vedea pe coperte de memorii politice și non-ficțiune, precum și pe ficțiunea exată pe gândire.
  •  Albul  este binecunoscut ca simbol al purității. Copertele albe sugerează o carte simplă.
  •  Negrul  este evident foarte serios și semnifică mister și moarte. Vei găsi coperte negre în genurile horror, thriller și mister.
  •  Roșul  reprezintă pasiune, sentimente intense, fie ele pozitive sau negative. Este îndrăzneț și transmite sentimente de pasiune, entuziasm, dar și agresivitate. Aceasta este o altă culoare pe care o vei găsi în horror și thrillere, dar este bună și pentru romanele de dragoste dacă alegi un roșu mai cald.
  •  Galbenul  este o culoare fericită, asociată cu bunăstarea și pacea. Este grozav pentru cărți mai ușoare, care te fac să te simți bine și pentru cele de tipul self-help. Un galben mai îndrăzneț poate fi folosit pentru cărțile motivaționale.
  •  Verdele  este în mod evident asociat cu natura și, prin urmare, se potrivește bine romanelor și scrierilor despre natură și mediul înconjurător. Totuși, aceasta este una dintre cele mai puțin văzute culori pentru copertele cărților.

 

În general, culorile mai închise promovează seriozitatea și calmul, în timp ce culorile „mai fierbinți” precum roșul și galbenul dau energie și fericire. Culorile mai îndrăznețe sugerează intensitatea, în timp ce pastelurile exprimă o tentă mai ușoară și mai prietenoasă.

Dacă vrei să-ți „păcălești” cititorii sau să-ți faci cartea să iasă în evidență într-o mulțime de cărți aparținând aceluiași gen cu cel al cărții tale, poți încerca să alegi o culoare neașteptată. De exemplu, vei vedea galben din când în când printre genurile thriller și horror doar din cauza juxtapunerii cu emoția naturală pe care o dă culoarea. 

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *