Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Cum să adopți obiceiurile de lectură ale oamenilor de succes

Cum să adopți obiceiurile de lectură ale oamenilor de succes

Vrei să știi cum au ajuns unii să fie cei mai de succes oameni din lume? Răspunsul ar putea implica o varietate de factori, dar cert este că aceste persoane au un lucru în comun: citesc. Deși nu îți putem garanta că cititul te va face multi-milionar, acesta oferă nenumărate beneficii și este încă una dintre cele mai ușoare metode de a-ți extinde cunoștințele. Trucul este să faci din citit un obicei.

 

5 oameni de succes care citesc regulat și ce poți învăța de la ei

În cele ce urmează sunt prezentate câteva persoane importante care consideră lectura o parte uriașă a succesului lor.

❶ Warren Buffett

În momentul în care tocmai începea cariera sa în domeniul investițiilor, Warren Buffett citea între 600 și 1000 de pagini pe zi (ziare, rapoarte corporative, reviste sau cărți)

Astăzi, el petrece în jur de 80% din zi citind cărți. Potrivit lui Buffett, acesta este cel mai bun mod de a-ți extinde cunoștințele.

 

Cum poți citi ca Warren Buffett

Program de citit: pune deoparte un interval de timp pentru tine însuți/însăți, un interval de timp în care nu vei fi deranjat și te vei angaja în lectură pentru un timp stabilit, cum ar fi 30 de minute.

Învață să gândești pentru tine: întreabă-te cum poți folosi aceste noi cunoștințe pentru a te dezvolta și cum poți folosi informațiile în mediul social, familial etc.

Investește în tine: după cum spune Buffett, „Cea mai importantă investiție pe care o poți face este în tine.” Dacă vrei să-ți schimbi viața, trebuie să-ți formezi obiceiuri productive și să fii dornic să înveți în fiecare zi.

 

❷ Mark Zuckerberg

În calitate de fondator Facebook, averea lui Mark Zuckerberg depășește 70 de miliarde de dolari și, de asemenea, recunoaște că cititul l-a ajutat în realizările făcute. De fapt, în 2015, Zuckerberg a invitat lumea să i se alăture în provocarea sa de a citi o nouă carte la fiecare două săptămâni, ceea ce a dus la crearea clubului său de carte – „Un an al cărților”.

Zuckerberg consideră cărțile ca fiind valoroase pentru modul în care îți permit să explorezi pe deplin un subiect și să te pierzi printre pagini într-un mod mai profund decât ai putea-o face în mass-media.

 

Cum poți citi ca Mark Zuckerberg

Găsește un echilibru: deși primul lucru pe care îl face Mark în fiecare dimineață este să verifice rețelele sociale, totuși își face timp pentru o mică lectură în fiecare zi. Încearcă să găsești echilibrul potrivit și în rutina ta de zi cu zi.

Stabilește-ți obiective: ce doriți să înveți? Când nu lucrează, Mark citește și studiază pentru a învăța chineza mandarină. Întreabă-te cum îți poate extinde cunoștințele cititul și să-ți îndeplinească toate obiectivele.

 

❸ Elon Musk

Antreprenorul  Elon Musk a mărturisit faptul că cititul și cărțile l-au învățat cum să construiască rachete.

În copilărie, Musk petrecea mai mult de 10 ore în fiecare zi citind romane de science-fiction. De asemenea, avea să citească toată biblioteca și chiar a finalizat un curs de șase luni în trei zile. Printre cele mai influente cărți pentru Musk se află seria Fundația a lui Isaac Asimov. Cărțile se concentrează pe activitatea unui vizionar care inventează o metodă științifică pentru a prezice viitorul bazat pe comportamentul mulțimii.

 

Cum poți citi ca Elon Musk

Găsește ceea ce te face curios: citirea în mod regulat este mult mai ușoară atunci când conținutul te interesează. Dacă există ceva despre care vrei să afli sau ești doar curios, începe să citești!

Prioritizează învățarea: ca adult, probabil că nu ai la dispoziție 10 ore pentru citit, deși ar fi minunat să avem acest timp la dispoziție. Dar dacă ești serios în ceea ce privește citirea și învățarea, ar trebui să faci câteva sacrificii pentru a-ți atinge obiectivele. Prioritizează-ți timpul!

 

❹ Bill Gates

Bill Gates este co-fondatorul Microsoft și a fost mult timp cel mai bogat om din lume. Gates spune că lectura este hobby-ul său preferat și reprezintă o modalitate de a-i răsfăța curiozitatea. Tatăl său susține că, atunci când Bill era copil, a citit atât de mult, încât au trebuit să instituie o regulă de a nu citi la cină.

 

Cum poți citi ca Bill Gates

Notițe: luarea de notițe oferă siguranță că se procesează cu adevărat informațiile, în special în cărțile de non-ficțiune.

Nu începe ceea ce nu poți finaliza: regula de citire a lui Bill Gates este să nu începi niciodată să citești ceea ce nu poți termina.

Citește o oră: în fiecare noapte Bill se așeza pe fotoliu și citea ziare, cărți sau articole timp de o oră pentru a face progrese în lectura sa.

Citește ce citește Bill: blogul personal al lui Gates, GatesNotes, se mândrește acum cu o sumă foarte mare de peste 150 de recomandări de carte.

 

❺ Oprah Winfrey

Dacă ai vizionat vreodată The Oprah Winfrey Show, știi că aceasta adoră să citească. După ce a crescut în sărăcie, Winfrey spune că lectura și cărțile au fost o cale spre libertate care a ajutat-o să privească lumea dincolo de pridvorul bunicii sale.

 

Cum poți citi ca Oprah

Adăugă citirea în rutina de culcare: chiar cu programul ei încărcat, regina zilei găsește timp să citească în fiecare seară înainte de culcare.

Citește cu prietenii: Oprah adoră să discute noi lecturi cu prietenii ei. Acesta este un mod minunat de a săpa mai adânc și de a obține perspective diferite asupra a ceea ce ai citit.

Citește ce citește Oprah: în fiecare lună, Oprah continuă să selecteze o carte preferată pentru membrii clubului ei de carte pentru a citi și a discuta.

 

Ce citesc oamenii de succes?

Calea către succes nu se termină atunci când alegi o carte veche – ceea ce citești contează la fel de mult.

Potrivit celui mai bine vândut autor Steve Siebold, oamenii înstăriți tind să favorizeze educația prin divertisment. În timp ce majoritatea clasei de mijloc are tendința de a se răsfoi tabloide, romane și alte ficțiuni de pe piața de masă, persoanele de succes sunt mult mai susceptibile să apeleze la materiale de non-ficțiune pentru lectura lor de seară.

Le place în mod deosebit să studieze biografiile și autobiografiile altor oameni de succes, pentru că există întotdeauna loc pentru îmbunătățiri (chiar și dacă ești Warren Buffett).

 

Sfaturi rapide de citit

Citește în fiecare zi: dacă vrei să dezvolți un obicei, coerența este esențială. Începe să citești un pic în fiecare zi, la orice oră poți. Dacă ești în stare, crește treptat numărul de pagini.

Citește mai întâi non-ficțiune: găsește ceea ce te interesează și provoacă-te să devenii expert.

Rezumă: scrie câteva propoziții despre ceea ce ai aflat din lectură în fiecare zi. Acest lucru te va ajuta să citești activ, mai degrabă decât pasiv și vei rămâne mai implicat.

Prioritizează-ți obiectivele: cu toții ne putem crește cunoștințele citind în fiecare zi. Dar pentru a-ți atinge obiectivele, ar trebui să faci câteva sacrificii, cum ar fi să petreci mai puțin timp pe rețelele de socializare și mai mult timp citind.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *