Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Cum îți motivezi copilul să citească

Cum îți motivezi copilul să citească

Pentru început, un scurt sondaj: În ce categorie se află copilul tău?

  1. Pur și simplu iubește să citească!
  2. Uneori citește, alteori nu.
  3. Nu-i place deloc să citească.

Scopul nostru – și probabil și obiectivul tău – este să plasăm copilul în prima categorie.

Dar ce poți face dacă copilul tău nu este motivat să citească?

 

► De ce nu-i place să citească?

Înainte de a lucra la motivarea copilului, trebuie să înțelegi de ce opune rezistență cititului. Ce scenariu înfățișează cel mai bine reziliența copilului tău?

 

♦ „Cititul este greu!”

Dacă cititul este o luptă, probabil cel mic nu va găsi lectura interesantă sau plăcută.

Dacă cel mic este un cititor care întâmpină dificultăți aproape de fiecare dată, încearcă să afli de ce are această greutate, ce se află în spatele comportamentului: are probleme cu ritmul, înțelegerea cuvintelor, are lacune în ceea ce privește gramatica? Poate că are dificultăți pentru că încearcă să ghicească cuvintele sau nu și-a dezvoltat abilitățile de vocabular. Este chiar posibil să aibă dislexie sau alte complicații. Răspunsurilor pot fi multe. Oricare ar fi cauza, dacă copilul tău simte că cititul este o muncă prea grea, începe prin identificarea și abordarea zonelor sale de slăbiciune. Pe măsură ce va deveni un cititor mai bun, îi va plăcea să citească mult mai mult.

 

♦ „Cititul este plictisitor!” 

Pentru unii copii, cititul nu este greu, dar nici nu este interesant. Dar poate că nu au găsit materiale de citit care să îi motiveze.

Gândește-te ce iubește copilul tău. Are un hobby sau o zonă de interes specială? Fiului tău îi plac dinozaurii? Fiicei tale îi place gimnastica? Găsind materiale de lectură care îi interesează, le oferi copiilor un impuls motivațional.

 

► 10 sfaturi pentru a motiva copilul să citească

♣ Creează un program de lectură. Dacă copilul tău are un program prea plin destinat altor activități și lectura este plasată între orele de gimnastică și atelierele de pictură, citirea poate părea o treabă nedorită. Permite lecturii să fie un timp relaxant și plăcut, fără presiuni.

 

♣ Poți să le acorzi niște timp în care vor citi cu voce tare. Acest lucru îi va ajuta să se audă, să-și dea seama unde greșesc. Desigur, nu-l încuraja mereu să facă asta, dar la o perioadă de timp, poți apela din nou la această tehnică. Alege o varietate de literatură de înaltă calitate, care se potrivește vârstei și intereselor copilului tău. Cărțile audio sunt o altă opțiune excelentă pentru un cititor reticent.

Audiobook-ul: Străfurnica și prietenii săi vă oferă cele mai bune și cele mai noi metode de exersare a elementelor dicției: volumul vocii, ritm, pronunție, tonalitate și dificultăți de articulație, adaptate la cerințele actuale ale pieței.
Totodată, în audiobookul ce însoțește manualul de dicție, Străfurnica și prietenii săi, veți descoperi majoritatea aventurilor Străfurnicii și ale prietenilor săi, citite chiar de autoarea Carmen Ivanov și de consilierul științific, Mihai Crăciun, cu pronunția și intonația potrivite în așa fel încât acest audiobook să constituie un exemplu de pronunție și vorbire corectă pentru copiii care îl vor asculta.

 

♣ Asigură-te că materialul de citit nu depășește abilitățile de citire ale copilului tău. Este posibil să existe interes, dar dacă acea carte este greu de citit, motivația copilului va scădea.

♣ Creează un loc de lectură confortabil. Un spațiu special de lectură poate fi încurajator pentru copilul tău și va ști că acel spațiu corespunde cu activitatea respectivă.

 

♣ Caută o varietate de materiale de citit. Copiii gravitează adesea spre rafturile de ficțiune din bibliotecă, dar nu se opresc acolo. Există multe alte genuri de luat în considerare: cărți cu glume, cărți de bucate, romane grafice și biografii sunt toate posibilități fantastice. Și revistele pentru copii pot fi o modalitate excelentă de a încuraja un copil să citească.

 

♣ Încearcă să citești cu el dacă este un cititor care are greutăți. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea fluenței și îl poate face să se simtă mai confortabil când citește singur.

 

♣ Fă-l pe cititorul reticent să citească cărți cu fotografii fraților mai mici sau oricărui membru al familiei. Aceasta oferă o practică excelentă.

 

♣ Lasă umorul să-și facă magia! Selectează o carte amuzantă și citește cu voce tare primul capitol. Apoi oprește-te din citit. Dacă copilul vrea să afle ce se întâmplă în continuare, va trebui să citească singur!

 

♣ Manifestă o dragoste pentru lectură. Când copiii tăi observă că îți place să citești, ei au mai multe șanse să dezvolte acest lucru pentru ei înșiși.

♣ Oferă acces la cărți. Învață-i să folosească biblioteca publică. Creează o bibliotecă acasă. Când copilul tău decide că vrea să citească, vrei să fii sigur că există o carte la îndemână.

 

♠ De exemplu, la fiecare 10 cărți pe care le citește copilul, permite-i să aleagă un premiu dintr-o coș de bunătăți din magazinul preferat.

 

Paginarium te întâmpină cu mii de cărți perfect adaptate tuturor stilurilor de cititori și abordează subiecte din diferite domenii, pe placul copiilor.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *