Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Clădirea Chrysler – splendoarea Art Deco a New York-ului

Clădirea Chrysler – splendoarea Art Deco a New York-ului

Clădirea Chrysler – splendoarea Art Deco a New York-ului

Chrysler Building este un zgârie-nori din New York, realizat în manieră Art Deco, care se găsește în partea estică a cartierului Manhattan, la intersecția 42nd Street cu Lexington Avenue. Clădirea Chrysler este una dintre cele mai renumite simboluri din New York si atrage în mod constant atenția turiștilor. 

 

Că tot a venit vorba de turiști… Nu întâmplător am ales această zi pentru a vorbi despre una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne. Pe 27 mai 1930 se deschide publicului Clădirea Chrysler, cea mai înaltă structură creată de om la acea vreme.

 

Iată 10 lucruri pe care probabil că nu le știai despre bijuteria care atinge cerul Manhattan-ului:

Fără parcul de distracții Dreamland, Clădirea Chrysler nu ar fi existat vreodată. Când Dreamland a ars din temelii în 1911, proprietarul William Reynolds a decis că are nevoie de un proiect nou, de mare anvergură, la care să lucreze. El a decis să se înscrie în cursa „Cea mai înaltă clădire din lume” și i-a însărcinat arhitectului William Van Alen să schițeze câteva planuri.

Se numește Chrysler Building nu după afacere, ci după om, Walter Chrysler. Deși Chrysler l-a folosit ca sediu pentru compania sa de mașini timp de mai bine de 20 de ani, nu compania nu a plătit facturile, ci Walter. 

 

 

Chrysler nu l-a plătit niciodată pe William Van Alen. El credea că Van Alen lucra cu oameni din construcții care făceau afaceri dubioase și a refuzat să-l aibă aproape în cercul lui de apropiați.

Turla de 27 de tone din partea de sus a clădirii a durat doar 90 de minute pentru a fi ridicată. Empire State Building se ridica în același timp, susținut de rivalul lui Chrysler, John Raskob, fondatorul „General Motors”. Raskob, într-o competiție nu atât de prietenoasă, a vrut să se asigure că visul său era mai înalt decât cel a lui Chrysler, dar Chrysler păstra secretă înălțimea clădirii sale, ceea ce făcea dificil pentru arhitecții Empire State Building să-și facă toate planurile. Raskob era îngrijorat de faptul că Walter Chrysler va face un truc – cum ar fi ascunderea unei tije în turlă și apoi ridicarea ei în ultimul moment”. Ei bine, Raskob și-a cunoscut foarte bine rivalul, pentru că exact asta a făcut Chrysler.

 

 

Drept urmare, clădirea Chrysler a deținut titlul de cea mai înaltă clădire din New York… pentru mai puțin de un an. Odată ce clădirea Chrysler a fost terminată, arhitecții lui Raskob au făcut câteva calcule și au decis că ar putea face clădirea lorcu opt etaje mai înaltă decât clădirea Chrysler. Au făcut-o, desigur, iar clădirea Chrysler a devenit a doua cea mai înaltă clădire.

 

 

Clădirea nu a fost întotdeauna la mare căutare. Surprinzător sau nu, în timpul recesiunii de la începutul anilor ’70, doar 17% din clădire a fost ocupată și clădirea a fost aproape blocată.

Există un total de 3.862 de ferestre care dezvăluie minunatul New York.

Întreaga clădire a necesitat aproximativ 400.000 de nituri și aproape patru milioane de cărămizi, toate așezate manual.

 

 

Celebrii vulturi amintesc chiar de ornamentul capotei mașinilor Chrysler.

Empire State Building are peste 3 milioane de becuri, 80 de kilometri de țevi, 113 km de conducte de apă, 1 706 km de cablu telefonic și 7 450 de echipamente de răcire. Această clădire a devenit un simbol al încercărilor omului din secolul al XX-lea de a realiza imposibilul. Astăzi ea este cea de-a cincea cea mai înaltă clădire din S.U.A. În fiecare an, milioane de turiști vizitează Empire State Building pentru a privi prin observatoarele sale de la etajele 86 și 102.  Prețul de intrare la începutul lui 2019 era de 40 de dolari pentru un adult. De asemenea, imaginea clădirii a apărut în sute de spoturi publicitare și filme.

 

 

Considerată emblematică pentru mișcarea artistică Art Deco, și în special pentru arhitectura Art Deco, clădirea a fost proiectată și realizată de arhitectul american William Van Alen. Astăzi, după aproape opt decenii de la inaugurarea sa, Chrysler Building este considerată una dintre cele mai valoroase și deosebite clădiri foarte înalte din New York City și din întreaga lume.

 

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *