Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Cititul ne face să fim mai inteligenți?

Cititul ne face să fim mai inteligenți?

Theodore Roosevelt este celebru pentru citatul: „Dacă vrei să conduci, trebuie să citești”.

Din păcate, statisticile arată că majoritatea oamenilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 34 de ani petrec în medie  0,11 ore – sau mai puțin de 7 minute pe zi citind.

Abilitățile de leadership reprezintă unul dintre motivele pentru care oamenii cred că lectura este importantă. Dar nu toată lumea se gândește să devină lider. În acest caz, ne punem următoarea întrebare: ne face cititul mai inteligenți?

📗 Crește cititul IQ-ul?

Nivelul de inteligență al unei persoane nu este ușor de definit, dar unul dintre cele mai comune instrumente utilizate pentru măsurarea inteligenței este denumit „Intelligent Quotient” sau „IQ”.

Psihologul german William Stern a conceput acest instrument de măsurare la începutul secolului XX. Sistemul definește inteligența ca o combinație de abilități diferite, cum ar fi rezolvarea problemelor, obținerea de informații noi și utilizarea raționamentului abstract. Testul calculează scorurile unei persoane în funcție „vârstă mentală” și „vârsta cronologică” și arată modul în care se comportă în comparație cu alte persoane.

Mulți factori influențează IQ-ul unei persoane, incluzând experiențele din copilărie, istoricul familial, mediul de învățământ etc. De asemenea, și motivațiile unei persoane influențează un test de IQ. O modalitate prin care cititul îmbunătățește scorurile testului IQ este prin informațiile pe care le preluăm cititind din ce în ce mai mult.

De exemplu, multe teste IQ includ o secțiune de vocabular, astfel încât cunoașterea mai multor cuvinte și a semnificațiilor lor este necesară. Un alt motiv posibil este faptul că citirea îi învață pe copii să înțeleagă concepte abstracte, care apar și la testele IQ.

Cu toate acestea, testele IQ nu pot fi singura modalitate de măsurare a inteligenței. De exemplu, profesorul de psihologie al Universității din Michigan, Richard Nisbett, spunea că: „Oamenii confundă abilitatea/capacitatea cu cunoștințele. Cu toții putem studia și îmbunătăți vocabularul nostru. Dar asta nu înseamnă că ne face mai deștepți. ”

Într-adevăr, inteligența reprezintă mult mai mult decât niște scoruri. Este un test destul de bine conceput, dar până acum nu există niciun test care să măsoare cu precizie și exactitate inteligența. Dar totuși, există o mulțime de lucruri care ne antrenează creierul, ne stimulează și cu siguranță ne pot face mai deștepți.

📗 Ce se întâmplă cu creierul nostru atunci când citim?

Cercetătorii au descoperit că citirea modifică creierul în multe feluri și nu toate aceste efecte pot fi măsurate în testele de IQ. S-a constatat că lectura a avut un efect considerabil asupra următorilor factori de inteligență:

 

🧠 Inteligența cristalizată

Inteligența cristalizată reprezintă modul de acumulare a cunoștințelor și deprinderilor pe parcursul vieții. Se referă la suma totală a faptelor și informațiilor pe care o persoană le cunoaște. Cu cât citești mai mult, cu atât vei avea mai multe informații în baza de date.

 

🧠 Inteligența fluidă

Inteligența fluidă se referă la abilitatea de a raționa, de a gândi. Acest tip de inteligență se pierde cu timpul, spre deosebire de inteligența cristalizată care crește pe parcursul vieții. În timp ce inteligența cristalizată se bazează pe o bază de date, informațiile fluide sunt mai greu de măsurat. Inteligența fluidă se referă la cunoștințe abstracte.

Include abilități de rezolvare a problemelor, chiar și fără a avea cunoștințe prealabile despre sarcina respectivă sau situație și capacitatea de a identifica tipare.

 

Cum îmbunătățește cititul inteligența fluidă?

Experții consideră că persoanele care citesc sunt mai bine echipate pentru a face față situațiilor neobișnuite, pur și simplu bazându-se pe marea varietate de experiențe  pe care le-au experimentat prin cărțile citite.

 

🧠 Inteligența emoțională

Inteligența emoțională este definită ca fiind capacitatea unei persoane de a înțelege atât sentimentele și gândurile personale, cât și ale altora și a rezona cu acestea.

Potrivit psihologilor Emanuele Castano și David Comer Kidd, cititul crește inteligența emoțională a unei persoane. O posibilă explicație este că cititul permite cititorului să experimenteze aceleași procese psihologice ca ale personajelor favorite de care are nevoie pentru a naviga în relațiile din viața reală.

După cum scriu Kidd și Castano în studiul lor: „Înțelegerea stărilor mentale ale altora este o abilitate crucială care permite crearea relațiilor sociale complexe care caracterizează societatea umană.”

 

📗 De ce este cititul bun pentru tine?

Citirea în mod regulat îți poate îmbunătăți viața în mai multe moduri:

 

📕 Cititul îți îmbunătățește vocabularul

Cercetările arată, de asemenea, că citirea este o modalitate eficientă de extindere a vocabularului, îmbunătățind în același timp fluența și „ortografia verbală”.

O explicație este că citim cuvintele utilizate în cărți, cuvinte care tind să fie mai variate decât cele utilizate în conversațiile vorbite obișnuite, inclusiv cele prezentate în emisiuni TV.

 

📕 Cititul îți îmbunătățește memoria

Lectura îți stimulează creierul, ceea ce duce la îmbunătățirea sănătății creierului. La rândul său, crește capacitatea de memorie.

Cercetările au descoperit că citirea încetinește declinul cognitiv, ceea ce te ajută să-ți păstrezi memoria intactă și, de asemenea, împiedică dezvoltarea bolilor mintale și pierderea memoriei.

 

📕 Cititul îți îmbunătățește concentrarea

Într-o epocă în care distrgerile par să se ascundă la fiecare colț de stradă, durata medie de atenție a unei persoanei continuă să scadă. Din fericire, citirea este o modalitate dovedită de a te ajuta să-ți îmbunătățești concentrarea. Când citești o carte, ai nevoie de toată atenția pentru a înțelege ce citești.

 

📕 Cititul îți îmbunătățește abilitățile de scriere

Unul dintre cele mai frecvente sfaturi date scriitorilor care doresc să-și îmbunătățească scrierea este să citească mai mult, de preferință cărți aparținând genului de scriere ales.

Ideea este că, pe măsură ce citești ce au scris alții, vei obține o imagine de ansamblu, vei avea contact cu mai mulți autori și tipuri de scriere.

 

📕 Cititul te ajută să te relaxezi

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Sussex în 2009 a descoperit că cititul este capabil să reducă stresul la persoane cu până la 68%. Chiar și citirea timp de cel puțin 6 minute s-a dovedit a încetini ritmul cardiac, a calma mintea și a relaxa corpul.

 

📕 📕 📕 Ne face lectura mai inteligenți?

Pe baza acestor beneficii, se pare că cititul te poate face, de fapt, mai inteligent în mai multe moduri decât unul.

 

Paginarium este alături de tine și pe durata vacanței cu cărți special alese pentru tine. Așadar, click AICI,răsfoiește rafturile virtuale și înarmează-te cu câteva volume care-ți vor face vacanța mai frumoasă.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *