Meniu
Cititul LENT – cele mai importante beneficii

Cititul LENT – cele mai importante beneficii

Diferența dintre cititul LENT și cititul RAPID este în mod evident ritmul în care este consumat materialul de citit, dar există și alte câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare ori de câte ori te confrunți cu decizia de a alege între ele.

Iată cele mai importante beneficii ale cititului LENT:

Eliberarea stresului

A-ți lua timp în timp ce citești are un efect benefic asupra nivelului tău de stres. În timp ce lectura în sine este un instrument excelent pentru relaxare și alungarea stresului, cititul lent s-a dovedit a fi și mai eficient.

A citi încet înseamnă că te concentrezi mai mult la carte, la ce citești decât la orice altceva, ceea ce, la rândul său, are ca efect să pună o oarecare distanță între tine și factorii de stres de zi cu zi.

Conexiuni mai rapide

Limitând cantitatea de informații pe care creierul tău o primește într-un anumit interval de timp, te asiguri că modul în care datele sunt stocate în memoria ta este mult mai eficient decât în timpul sesiunilor de citit rapid.

Pur și simplu păstrezi mai multe informații din cartea pe care ai citit-o, iar un ritm lent îți oferă timp să faci conexiuni între noile informații pe care le primești și lucrurile pe care le știai deja.

 

O mai bună înțelegere a conceptelor despre care citești

Mai mult timp petrecut citind mai puține materiale decât ai consuma în mod normal înseamnă că ești mai concentrat pe lectura ta decât de obicei. Vei acorda mai multă atenție detaliilor și vei obține o înțelegere mult mai bună a conceptelor care sunt prezentate în cartea pe care o citești.

Asta înseamnă că lectura ta va fi mai atentă, vei fi mai conectat la carte și vei „naviga” mult mai adânc în conceptele de bază decât ai face în mod normal.

 

O mai bună funcționare a creierului

Faptul că lectura are un efect pozitiv asupra modului în care funcționează creierul nostru este bine cunoscut. Ceea ce majoritatea oamenilor nu realizează este că abundența constantă de date prin care creierul nostru trebuie să treacă în fiecare zi și hiperactivitatea generată de platformele de social media ne afectează, de fapt, facultățile mentale.

Procesul de citire lentă inversează într-o anumită măsură acest efect negativ și ajută creierul nostru să-și recapete un anumit echilibru.

Ai putea ajunge să citești mai mult

Deși poate să nu sune corect la început, este 100% adevărat. Pentru a atinge un nivel decent de lectură lentă, trebuie să aplici o disciplină obiceiurilor tale de lectură. Cititul lent te va obliga să-ți rezervi timp pentru lectură, în timp ce cititul rapid te va încuraja, de fapt, să petreci cât mai puțin timp citind.

Efectul stabilirii unui program de lectură sau o anumită oră pentru cititul mai lent, este foarte posibil să producă obiceiuri sănătoase de lectură. În plus, în timp ce citești prea repede nu vei înțelege totul din prima și acest lucru poate deveni extrem de frustrant la un moment dat.

 

sursa foto: Pexels

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *