Meniu
Cititul îți oferă 2 ani în plus la viață

Cititul îți oferă 2 ani în plus la viață

Știai că oamenii care citesc cărți trăiesc cu aproape 2 ani mai mult? Vești bune, iubitori de cărți: un nou studiu a dezvăluit că cei care citesc cel puțin 30 de minute în fiecare zi au mai multe șanse să se bucure de o viață mai lungă.

Pe baza unui studiu efectuat pe 3.635 de persoane în vârstă de 50 de ani sau mai mult, cei care au petrecut timp „îngropați” într-o carte au supraviețuit în medie cu aproape doi ani mai mult decât cei care nu au făcut-o. Altfel spus, cititorii au avut un „avantaj de supraviețuire de 23 de luni”, scriu cercetătorii.

Descoperirile, raportate de o echipă de la Universitatea Yale, au arătat: cu cât citesc mai mult oamenii, cu atât sunt mai multe șanse să trăiască mai mult și doar 3/5 ore pe săptămână au fost suficiente pentru a face diferența.

Studiul arată doar o asociere între lectură și viața lungă, mai degrabă decât o cauză și un efect, așa că asta nu înseamnă că dacă citești 5 cărți pe zi vei depăși 300 de ani, dar cu siguranță vei fi mai înțelept. Dar remarcăm că lectura poate ajuta într-adevăr să mențină mintea activă și sănătoasă.

Este posibil ca lectura să pună creierul la treabă în același mod în care o sesiune de la sala de sport să solicite corpul.

Cercetătorii sugerează, de asemenea, că ficțiunea ar putea crește nivelul de empatie, întărindu-ne conexiunile cu oamenii și cu lumea din jurul nostru, contribuind la o viață în care ești mai implicat, mai fericit și, prin urmare, o viață mai lungă.

Interesant este că studiul a constatat că citirea cărților are mult mai multe șanse de a crește durata de viață a unei persoane decât citirea ziarelor sau revistelor.

Persoanele care au participat la studiu au fost împărțite în trei grupuri: cei care nu au citit deloc, cei care citesc până la 3,5 ore pe săptămână și cei care citesc mai mult de 3,5 ore pe săptămână. Ținând cont de factori precum sex, rasă, nivel financiar și educație, după ce au trecut 12 ani, cei din grupul „3,5 ore +” s-au dovedit a avea cu 23% mai puține șanse de a muri în acea perioadă de timp. Cei din grupul „până la 3,5 ore” au avut 17% mai puține șanse de a muri decât cei care nu au citit deloc.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *