Meniu
Cititul afectează ochii? Vezi cele mai frecvente întrebări

Cititul afectează ochii? Vezi cele mai frecvente întrebări

Este posibil să experimentezi un oarecare disconfort ocular când citești pentru perioade lungi de timp. Se pare că există multe întrebări adresate destul de des despre acest subiect. Și pentru că știm că îți place să citești mult, iată toate informațiile necesare astfel încât să nu fii nevoit să găsești răspunsurile pe calea grea.

 

Cititul cu lumină slabă, aproape în întuneric, este rău pentru ochi?

Ei bine, cu siguranță nu este bine. Există anumite riscuri pe care ți le asumi ori de câte ori petreci mult timp citind într-o cameră slab iluminată. Ochii noștri au nevoie de lumină pentru a absorbi informații, pentru a se concentra cu ușurință asupra lucrurilor la care trebuie să se concentreze. Lipsa luminii face totul mai dificil pentru ochi. Cu pupilele dilatate, cu dificultăți în a găsi suficient contrast pentru a percepe informațiile și cu dificultăți de focalizare, ochii noștri vor experimenta un oarecare disconfort.

Asta înseamnă că oboseala ochilor se va instala mult mai repede decât în mod normal, iar mușchii ochilor vor face mai mult efort pentru a se concentra. În cele din urmă, acest lucru va duce la mâncărimi, disconfort și chiar la dureri de cap.

 

Cititul noaptea este rău pentru ochi?

În general, cititul noaptea nu ar trebui să aibă un impact negativ asupra ochilor tăi. Dar există câteva condiții. Ar trebui să te asiguri întotdeauna că citești într-o cameră bine luminată, că nu citești întins în pat (sau dacă o faci, asigură-te că alegi o poziție corectă de citire) și că toată oboseala acumulată de-a lungul zilei nu va afecta performanța de citire.

Atâta timp cât respecți câteva reguli, cititul pe timp de noapte nu va fi problematic.

 

Este dăunătoare pentru ochi lectura la lumina lumânărilor?

De asemenea, cititul la lumina lumânărilor nu este recomandat. După cum am menționat mai sus, cititul într-o cameră slab iluminată nu este ideal pentru ochii tăi. Lumânările îmbie o cameră cu o lumină plăcută, caldă, dar de obicei nu este suficientă pentru o sesiune bună de lectură.

S-ar putea să obosești mult mai repede decât ai face-o în mod normal. Mușchii ochilor obosesc mai repede, ceea ce poate provoca dureri de cap, printre altele.

Lumina lumânărilor este recunoscută ca fiind un calmant eficient pentru somn. Sunt șanse ca sesiunile tale de lectură să fie întrerupte dacă adormi cu mult înainte de a experimenta orice disconfort ocular.

 

Ochelarii de citit afectează ochii?

Pe scurt, nu. Ochelarii de citit au un rol benefic, mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă și vederea noastră se deteriorează. Cititul cu ochelarii poate reduce tensiunea ochilor, poate face concentrarea mai ușoară și minimizează efortul pe care trebuie să-l depună ochii noștri pentru a ne permite efectiv să citim.

Problemele pot apărea ori de câte ori folosim ochelarii greșiți. Dacă prescripția nu este corectă și ochelarii pe care îi primim nu sunt perfect adaptați pentru a ne completa vederea, există unele lucruri care pot merge prost.

Ochelarii greșiți vor avea un efect care este exact opusul celui pe care ni-l dorim. Ei vor pune mai multă presiune asupra ochilor, le vor îngreuna și mai mult concentrarea și vor grăbi apariția și simptomele oboselii. Purtarea ochelarilor greșiți poate duce la dureri de cap destul de urâte.

 

Cititul de pe tabletă/telefon e dăunător pentru ochi?

Există un răspuns clar la această întrebare: Da! Cititul pe orice dispozitiv mobil pentru perioade lungi de timp te va expune la mult mai multă lumină albastră decât ai crede. Efectele negative ale luminii albastre asupra ochilor noștri, tiparele de somn și bunăstarea generală au fost discutate pe larg în comunitatea științifică.

Lumina albastră pune o presiune inutilă asupra ochilor, deoarece aceștia nu sunt în măsură să filtreze suficient undele luminoase dăunătoare. Deși nu au fost raportate vreodată daune permanente din cauza supraexpunerii la lumina albastră, adevărul este că ar trebui să evitați să citiți cărți electronice pe orice tip de dispozitiv mobil cu ecran LED.

 

Este dăunător pentru ochi cititul de pe laptop?

Chiar dacă nu este la fel de rău ca cititul de pe telefon sau tabletă, să citești cărți pe laptop încă nu este o idee foarte bună. Îți vei expune ochii la o cantitate semnificativă de lumină albastră, iar luminozitatea ecranului va avea un impact asupra modului în care ochii tăi se concentrează și sunt capabili să urmărească informațiile pe care le citești.

Deși cu siguranță nu va fi o problemă pentru ochi dacă sesiunea ta de lectură nu este prea lungă, a petrecere ore în șir citind cărți de pe laptop aproape că îți garantează un oarecare disconfort ocular.

 

Este dăunătoare pentru ochi citirea unei cărți lectronice?

Nu. Cititul de pe Kindle este foarte sigur pentru ochii tăi. Dispozitivul a fost proiectat intenționat pentru a permite utilizatorilor să petreacă ore întregi citind fără a experimenta niciun nivel de disconfort. Ecranul are câteva asemănări cu hârtia obișnuită pe care suntem obișnuiți să citim și chiar dacă alegi o versiune Kindle cu ecran iluminat din spate, te vei bucura în continuare de o experiență de lectură foarte plăcută, cu impact minim asupra ochilor tăi.

 

Cititul în mașină este rău pentru ochi?

Cititul în mașină s-ar putea să nu fie cea mai bună idee, dar nu pentru că ți-ar putea provoca daune oculare. Ochii tăi vor suferi puțin dacă citești într-o mașină în mișcare care este condusă pe un drum șerpuit, de exemplu, în principal pentru că vor trebui „să muncească” mai mult pentru a se concentra, pentru a putea trece de la o linie la alta.

 

Prea mult citit este rău pentru ochii tăi?

Sesiunile de lectură prelungite pot fi dure pentru ochi. Se știe că citirea excesivă provoacă anumite probleme oculare, dar nu e nimic care să nu poată fi vindecat miraculos printr-un somn bun sau chiar o pauză binemeritată.

Cititul în sine este o experiență destul de intensă pentru ochii tăi și pentru creierul. Ochii tăi își fac treaba, permițând informațiilor să treacă, iar creierul este responsabil pentru decodificare și sens.

Acestea fiind spuse, sesiunile lungi de lectură te pot lăsa cu câteva mici probleme. Pentru început, ochii tăi vor obosi, te vei concentra mai greu, se vor usca, poate chiar vei simți mâncărime la nivelul lor sau chiar dureri de cap.

Un alt lucru de reținut este că avem tendința de a ne perturba ritmul de clipit atunci când citim, mai ales dacă o facem pentru o lungă perioadă de timp. Acest lucru poate face ca ochii noștri să se usuce, ceea ce duce la disconfort, mâncărime sau chiar durere.

 

Dacă citești într-o poziție în care stai întins este rău pentru ochi?

În general, se recomandă să citești în poziție verticală. Când citești întins, vei avea tendința de a ține cartea mai aproape de ochi decât ai nevoie și, de asemenea, o vei ține într-un unghi incomod pentru ca ochii tăi să se concentreze.

Dacă vrei neapărat să citești în pat, o poți face stând în picioare, cu spatele sprijinit confortabil de niște perne. Astfel vei citi într-o poziție mai confortabilă și vei evita să-ți încordezi ochii, spatele sau gâtul.

 

Citirea unui text cu scris mic afectează ochii?

Nu, nu există dovezi care să susțină afirmația că citirea unui text mic este dăunătoare pentru ochi. Singurul lucru care se poate întâmpla este că vei simți oboseala mai repede dacă citești un text cu scris mic. Acest lucru se datorează faptului că efortul va fi considerabil mai mare pentru ochii tăi decât atunci când citești text într-o dimensiune normală a fontului.

 

Este cititul bun pentru ochii tăi?

Un lucru pe care trebuie să-l înțelegem despre ochii noștri este că aceștia funcționează exact în același mod, indiferent de activitatea pe care o desfășurăm. Da, cititul poate fi ceva mai provocator ca activitate decât privitul pe fereastră, dar asta nu schimbă modul în care funcționează ochii noștri. S-ar putea să fii surprins, dar ochii sunt la fel de activi în timp ce dormim ca în timpul zilei.

Deci, cititul, în general, nu este nici bun, nici rău pentru ochii tăi. Cititul este doar o sarcină pe care ochii sunt mai mult decât pregătiți să o îndeplinească. Cum citești, cât de mic este textul, cât de bine iluminată este camera, în ce unghi și din ce poziție citești, toate afectează într-o anumită măsură experiența. Dar nu, cititul în sine nu dăunează sau îmbunătățește vederea pe termen lung.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *