Meniu
Christopher Tolkien, editorul cărţilor „Stăpânul inelelor”, a murit

Christopher Tolkien, editorul cărţilor „Stăpânul inelelor”, a murit

Christopher Tolkien, cel de-al treilea și cel mai mic fiu al lui J.R.R. Tolkien, autorul cărţilor „Stăpânul Inelelor” a murit la 95 de ani pe 15 ianuarie 2020. În 1973, Christopher devine executorul testamentului literar al tatălui său și, vreme de 47 de ani, a revăzut și editat 24 de ediții ale operelor acestuia, multe dintre ele devenind bestselleruri internaționale.

Născut pe 21 noiembrie 1924 în oraşul Leeds din Marea Britanie, Christopher Tolkien, un profesor universitar foarte apreciat, a studiat după moartea tatălui său din 1973 manuscrisele acestuia şi a publicat numeroase texte inedite.

Christopher a devenit însă editorul tatălui său mult mai devreme, de pe vremea când abia ştia să scrie sau să citească. De pe la 5 ani, scriitorul a început să-i citească acestuia pagini din Hobitul ca să-i vadă reacția. Christopher primea câte un bănuț de la tatăl său pentru fiecare neconcordanță pe care o observa în carte. Mai târziu, Christopher şi-a ajutat tatăl dactilografiind manuscrise și desenând hărți cu Pământul. La moartea lui, în 1973, JRR Tolkien lasă în urmă 70 de cutii cu manuscrise. Multe dintre acestea erau file din istoria Pământului de Mijloc și note care descriau lumea din Stăpânul inelelor. Tolkien își propusese să publice o descriere a acestui spațiu, însă a murit înainte să creeze o imagine coerentă. Christopher reușește să adune toate acestea în volumul Silmarillon, care a devenit bestseller în Marea Britanie și în lume. Au urmat apoi altele – volume de poezie, lucrări academice, ficțiune, precum și monumentala Istorie a Pământului de Mijloc, în 12 volume.

 

El s-a declarat extrem de critic la adresa modului în care a fost utilizată opera literară a tatălui său. „Tolkien a devenit un monstru, devorat de popularitatea lui şi absorbit de absurditatea epocii”, declara Christopher Tolkien în 2012 pentru cotidianul francez Le Monde.

„Milioane de persoane din lume îi vor fi recunoscătoare lui Christopher că ne-a adus The Silmarillion, The Children of Hurin şi The History of Middle-earth, o serie de cărţi pe care le-a compilat şi editat postum”, a declarat Shaun Gunner, preşedinte al Fundaţiei Tolkien, pe site-ul oficial. „Am pierdut un titan”.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *