Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Celebra păpușă Barbie sărbătorește 63 de ani

Celebra păpușă Barbie sărbătorește 63 de ani

👸Celebra păpuşă Barbie, cunoscută în toată lumea, sărbătoreşte 63 de ani astăzi, 9 martie 2022. Blondă sau brunetă, prinţesă sau business woman, fără niciun rid nici după 63 de ani, păpuşa Barbie continuă să seducă copiii şi se străduieşte să rămână în tendinţe, chiar şi pe reţele sociale

 

Şaizeci de ani înseamnă enorm în industria jucăriilor, unde astăzi un succes durează între trei şi cinci ani.Nathan Baynard - directorul de marketing al păpuşii Barbie.

👸 În pofida concurenţei, păpuşa Barbie este vândută anual în 58 de milioane de exemplare, în peste 150 de ţări. Brandul este la fel de cunoscut ca McDonalds sau Coca-Cola. În total, peste un miliard de păpuşi Barbie au fost vândute de la prezentarea sa la Salonul de jucării din New York, la 9 martie 1959.

 

👸 Femeia de afaceri Ruth Handler (născută Ruth Mosko), care a revoluţionat industria jucăriilor prin crearea păpuşii Barbie, s-a născut la 4 noiembrie 1916, la Denver, Colorado, SUA. A absolvit Art Center School of Design. Primul job a fost unul de secretară la studiourile Paramount, apoi, împreună cu soțul a creat o mică fabrică de rame (1942), căreia i-au pus numele Mattel, combinând prima parte a numelor lor (Matt şi Elliot). Mai târziu, aceştia au început să folosească deşeuri din fabrică pentru a face mobilă pentru case de păpuşi. Întrucât aceste mobile erau mai rentabile decât ramele, fabrica s-a specializat în fabricarea de jucării, primul mare succes fiind înregistrat la vânzarea unei chitare de jucărie (1947).
👸 Ruth Handler a creat păpuşa Barbie având la bază observarea comportamentului fetiţei ei în vârstă de zece ani. Handler a constatat că fiica sa preferă să se joace mai degrabă cu păpuşile de hârtie, în vogă în acea epocă, decât cu păpuşile pentru fetiţe, atribuindu-le celor dintâi roluri de adulţi. Astfel, Ruth s-a gândit să creeze o păpuşă cu corp de adult, în timp ce soţul ei se gândea că o astfel de păpuşă nu s-ar vinde. În timpul unei călătorii a cuplului în Europa, Ruth descoperă păpuşa germană Bild Lilli (care era, de fapt, o jucărie pentru adulţi, creată după personajul BD Lilli), într-un magazin elveţian. Ruth Handler aduce păpuşa acasă, îi redefineşte designul şi îi pune numele Barbie, de la fiica sa Barbara.
👸 Barbie a fost expusă pentru prima dată la Târgul de jucării din New York din 9 martie 1959. Păpuşa a devenit rapid un mare succes, aducându-le soţilor Handler notorietate şi faimă. Încurajaţi de succes (351.000 de exemplare au fost vândute numai în primul an), aceştia au mai creat şi un mic prieten pentru Barbie, numit Ken, după numele fiului lor Kenneth.

 

👸 Păpuşa Barbie a fost, de-a lungul timpului, Miss Barbie Astronaut (1965), Doctor Barbie (1988) sau Nascar Barbie (1998). Așadar, Barbie a devenit un punct de referinţă în lumea păpuşilor, fiind în acelaşi timp şi ţinta unor controverse şi a unor procese în justiţie. Ca urmare a criticilor potrivit cărora dimensiunile păpuşii Barbie erau nerealiste (cu sânii prea mari şi talia prea mică) şi ar conduce la complexe şi la diminuarea stimei de sine în rândul fetiţelor, la sfârșitul anilor ’90 compania Mattel a ajustat dimensiunile păpuşii. Acestea au rămas însă, în continuare, departe de dimensiunile reale ale unei femei.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *