Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Cele cinci beneficii ale cititului zilnic

Cele cinci beneficii ale cititului zilnic

Cele cinci beneficii ale cititului zilnic 

Expresia „An apple a day keeps the doctor away” (Un măr pe zi ține doctorul departe), poate fi extinsă și în cazul lecturii și la crearea de timp pentru citit și a face din acesta un mod de viață. Dacă nu ai fost niciodată pasionat, nu prea ai prezentat niciun interes pentru cărți, iată 5 beneficii ale lecturii pentru bunăstarea ta mentală și fizică.

Nimic nu se compară cu bucuria de a fi transportat într-o lume necunoscută, în care să trăiești alături de personajele cărții preferate. Indiferent dacă citești din plăcere sau ca o formă de evadare, lectura regulată s-a dovedit a fi bună pentru bunăstarea fizică și psihică. Iată de ce:

 

Lectura te face mai empatic

Acest lucru este mai răspândit în cazul ficțiunii din cauza abundenței personajelor cu personalități complexe. Cufundarea în poveștile unor astfel de personaje te poate ajuta să fii mai conștient de emoțiile celorlalți și să „navighezi” în relații sociale complexe, devenind astfel mai empatic.

 

Lectura te eliberează de stres

Cititul este un uriaș „aspirator de stres”: dacă ai fost vreodată de părere că lectura induce stresul sau ai atribuit-o ca fiind o corvoadă, gândește-te din nou. Studiile au arătat că cititul, minimum șase minute pe zi, poate reduce stresul cu până la 68%.

 

Lectura înainte de culcare îmbunătățește calitatea somnului

Există un motiv pentru care poveștile înainte de culcare reprezintă o rutină benefică pentru copiii în curs de dezvoltare. Motivul este simplu: odată ce te așezi în pat cu o carte, aceasta îți informează automat corpul, te va ajuta să te relaxezi și, în cele din urmă, va induce somnul.

 

Lectura îmbunătățește vocabularul

Cititul te ajută să-ți construiești și vocabularul: nu există nicio îndoială că unul dintre numeroasele beneficii ale lecturii este construirea, în mod constant, a unui dicționar mental de cuvinte noi. Dacă cititul pornește de la o vârstă fragedă, la o vârstă adultă se vor vedea și mai tare aceste beneficii.

 

Lectura ajută la concentrare și atenție

Studiile au demonstrat că lectura contribuie la o durată mai lungă de atenție prin creșterea concentrării. De asemenea, cititul reduce șansele de mortalitate timpurie prin prevenirea declinului cognitiv.

 

Cititul este mai benefic decât îți poți imagina. Pe lângă cunoștințele multiple, te poate ajuta să trăiești o viață mai sănătoasă. Mai mult, un studiu recent a arătat că persoanele care citesc mai mult de 3 ore pe săptămână au cu 23% mai multe șanse de a trăi mai mult! Așadar, înarmează-te cu cartea ta preferată și spor la citit!

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *