Meniu
Cea mai mică și cea mai mare carte din lume

Cea mai mică și cea mai mare carte din lume

Nu se găsesc în orice librării, nu se găsesc on-line și din păcate nu pot fi cumpărate. Dar se află la loc sigur și putem avea ocazia să le vedem atunci când sunt expuse la târguri, muzee etc.

 

↘ Cea mai mare carte din lume

Cea mai mare carte din lume nu este o carte  normală, pe care o găsești în orice librărire. Este scrisă în piatră şi se află în Birmania, la poalele dealului Mandalay, în pagoda (templu hindus, budist sau brahman) Kuthodaw („merit regal”)Volumul este format din 730 de plăci care cuprind 1460 de pagini, iar dimensiunile fiecărei file sunt colosale: un metru jumătate lăţime, cinci metri înălţime şi o grosime de cinci centimetri.

Cartea a fost scrisă la porunca regelui Mindon deoarece acesta a fost îngrijorat că odată cu invazia britanicilor în Birmania (la mijlocul sec. al 19-lea) învăţăturile budiste vor dispărea. Pentru a preveni un asemenea fapt, el a hotărât scrierea în piatră a marelui canon budist Pali Tipitaka (însemnând „trei coşuri”: Vinaya Pitaka, Sutta Pitaka şi Abhidhamma Pitaka). Munca a început în 1860 şi a durat opt ani în care numeroşi călugări şi funcţionari de nivel înalt au transcris textul de pe manuscrise din frunze de palmier pe bucăţi de marmură. Acestea au fost apoi pictate cu cerneală de aur.

Dar cea mai mare carte din lume a avut de suferit de pe urma invaziei britanicilor care au jefuit şi vandalizat templul unde se afla aceasta. În 1892, la iniţiativa reginei Victoria, au început lucrările de restaurare. Însă opera nu a mai atins grandoarea sa iniţială, fiind refăcută din piatră şi scrisă cu cerneală neagră fabricată din cenuşă. Dar, chiar şi în forma actuală, giganticul volum, rămâne un loc de pelerinaj pentru budiştii din toată lumea şi o atracţie turistică.

 

De asemenea, în concurență cu aceasta se află, în Ungaria, o carte care prezintă comorile naturale ale Parcului National Aggtelek. Până acum, Guinness Book are în top la acest capitol cartea cu înălțimea de 4,18 metri, lățimea de 3,77 metri și greutatea de 1420 de kilograme, aflată în Szinpetri, Borsod din Ungaria.
O firmă din Dubai încearcă să doboare recordul deținut de ungari. Această companie vrea să realizeze o carte cu înaltimea de 5 metri, lățimea de 4 metri și greutatea de 1500 de kilograme. Paginile vor include informații despre viața profetului Mohamed și vor putea fi răsfoite de minim 4-5 oameni. Carte urmează să fie tipărită în Germania.

 

 

↘ Cea mai mică carte din lume

Cartea cea mai mică din lume este, potrivit Guinness World Records, „Shiki no Kusabana” („Flori de sezon”), tipărită în Japonia.

Cartea care intră prin urechea unui ac cuprinde pagini cu o lăţime de 0,75 milimetri, iar Editura Toppan Printing, care a tipărit-o, este celebră pentru lansarea cărţilor în miniatură. Editorii spun că la imprimare au folosit aceeaşi tehnologie cu cea utilizată de imprimantele de bani pentru a evita falsurile.

Volumul este format din 22 de pagini, pe fiecare dintre acestea fiind tipărite flori japoneze şi un mic text care nu poate fi citit cu ochiul liber. Cartea a fost expusă la Muzeul de Tipărituri din Tokyo şi este de vânzare, împreună cu o lupă şi o copie mai mare.

Precedentul record a aparţinut unei cărţi ruseşti, o versiune a poveştii „Cameleonul”, de Anton Cehov, ale cărei pagini nu depăşeau lăţimea de 0,90 milimetri.

„Caracterele minuscule şi ilustraţiile florale sunt perfect imprimate şi pot fi văzute cu ajutorul unei lupe”, a precizat editura Toppan Printing într-un comunicat.

„Literele din acest volum combină cele două silabare japoneze (hiragana şi katakana), ideograme (kanji) şi alfabetul”, precizează editura niponă care a utilizat la acest proiect tehnologii de vârf folosite la tipărirea unor publicaţii financiare.

 

Poate nu îți putem oferi cea mai mică sau cea mai mare carte din lume, dar Paginarium te întâmpină cu o întreagă colecție de cărți numai bune de citit în această iarnă și nu numai.

 

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *