Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Ce țară a câștigat cele mai multe premii Nobel pentru literatură?

Ce țară a câștigat cele mai multe premii Nobel pentru literatură?

Ce țară a câștigat cele mai multe premii Nobel pentru literatură? Ce limbă este cel mai frecvent premiată? Și care este cea mai mică națiune care a revendicat premiul?

 

După țară

Franța a câștigat cele mai multe premii Nobel pentru literatură cu 15 premii, urmată de Statele Unite și Regatul Unit, ambele cu 13. Urmează Germania cu 9 premii și Suedia cu 8.

 

După limbă

Engleza este cea mai comună limbă a laureaților Nobel în literatură (32), franceza este pe locul doi (15), urmată de germană (15), spaniolă (11) și suedeză (7).

 

Multilingv

Au fost trei câștigători multilingvi:

  • 1913: Rabindranath Tagore (bengaleză și engleză)
  • 1969: Samuel Beckett (franceză și engleză)
  • 1987: Joseph Brodsky (rusă și engleză)

 

După gen

Au fost 102 de câștigători bărbați și 16 femei.

 

Cel mai mic stat

Cea mai mică națiune cu un laureat al Nobel pentru literatură este Sfânta Lucia. Derek Walcott a câștigat premiul în 1992. Autorul a încetat din viață în martie 2017.

 

Refuzuri

  • Autorul rus Boris Pasternak, din cauza Partidului Comunist, a fost nevoit să refuze premiul pe care l-a câștigat în 1958.
  • Singura persoană care a refuzat premiul din proprie voință a fost scriitorul francez Jean-Paul Sartre în 1964.

 

Câștigători surpriză

  • Cântărețul și compozitorul Bob Dylan;
  • Fostul prim-ministru britanic Winston Churchill a primit premiul în 1953 „pentru măiestria sa în descrierea istorică și biografică, precum și pentru oratorie, apărarea valorilor umane etc.

 

Tânăr vs bătrân

Cel mai tânăr laureat al literaturii este Rudyard Kipling, cel mai cunoscut pentru Cartea junglei, care avea 41 de ani când i s-a acordat premiul în 1907. Cea mai în vârstă laureată a fost Doris Lessing, care avea 88 de ani când a câștigat premiul în 2007. Vârsta medie a laureaților de literatură între 1901 și 2016 a fost de 65 de ani.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *