Meniu
Ce se întâmplă în creierul nostru când citim?

Ce se întâmplă în creierul nostru când citim?

Lectura are un efect pozitiv asupra modului în care creierul nostru funcționează și îmbătrânește. Iată ce efecte are cititul asupra creierului:

 

Cititul îmbunătățește conectivitatea creierului

Conexiunile din creier reprezintă un aspect extrem de important. Modul în care creierul nostru se dezvoltă și funcționează se bazează în principal pe conexiunile neuronale, care pot fi văzute ca punți minuscule construite de la un neuron la altul. Fiecare sarcină de învățare prin care trecem încă de la naștere se bazează pe creierul nostru care face aceste conexiuni și construiește rețelele neuronale prin care impulsurile electrice călătoresc către sursele respective.

Pentru a înțelege mai bine complexitatea acestor rețele, trebuie să știi că un creier matur este format din peste 100 de miliarde de neuroni sau celule nervoase și încă un trilion de celule de susținere care au scopul de a stabiliza țesutul.

Ce se întâmplă cu creierul tău atunci când citești este important pentru că fiecare sesiune de lectură generează milioane de impulsuri care călătoresc prin întregi rețele neuronale, în timp ce creierul creează și altele noi cu fiecare pagină pe care o citești. Creierul este puternic stimulat în diferite zone, ceea ce îl face să devină mai sănătos și mai performant.

Cogniție încorporată

Cogniția denotă un nivel relativ ridicat de procesare a informațiilor și include gândirea, memoria, percepția, motivația și limbajul. Printre funcțiile specifice cunoașterii se numără orientarea, abilitatea de a învăța deprinderi necesare, de a rezolva probleme, de a gândi abstract, de a raționa și de a face judecăți, abilitatea de a reține și de a aminti evenimente, abilitatea matematică,  manipularea simbolurilor, controlul asupra reacțiilor și comportamentului, utilizarea și înțelegerea limbajului, atenția și percepția. Deși gama de probleme cognitive poate fi diversă, există mai multe domenii cognitive în care apar mai frecvent. Aceste domenii includ funcția executivă, atenția, prelucrarea informațiilor și memoria de lucru.

Prin intermediul cogniției încorporate, înțelegem că fiecare proces de învățare, memorare și reamintire începe de fapt cu o componentă senzorială și că procesul nu este realizat doar de creierul nostru. Pentru a clarifica lucrurile, oamenii de știință au descoperit că, dacă citim, de exemplu, despre o persoană care dansează, acest lucru activează anumite structuri neuronale din creierul nostru care sunt responsabile pentru acțiunea respectivă.

Acest lucru face ca lectura să fie o activitate mult mai complexă decât ar fi părut inițial, deoarece o singură carte poate activa în momente diferite aproape fiecare parte a creierului și declanșează rețele neuronale responsabile pentru lucruri care ar părea complet fără nicio legătură la început.

 

Cititul „reasamblează” creierul

A spune că cititul îți reasamblează creierul poate suna exagerat, dar nu este. Țesutul creierului poate fi modificat în moduri pozitive prin citit, conform unui studiu din 2009 realizat de Timothy Keller și Marcel Just.

Iată cum se întâmplă asta: prin creșterea conectivității și crearea constantă de noi conexiuni și rețele neuronale, forțează creierul să genereze substanță albă suplimentară pentru a se adapta procesului de „recablare”. Acest lucru îmbunătățește sănătatea creierului și, așa cum se întâmplă cu mușchii prin exerciții fizice, cititul ajută la creșterea țesutului creierului, făcându-l mai mare și mai puternic.

 

Cititul îmbunătățește memoria

Oferind creierului tău un antrenament constant și plăcut, lectura poate îmbunătăți, de asemenea, cantitatea de informații pe care o poți reține și viteza cu care ți-o vei putea reaminti atunci când ai nevoie.

Numărul tot mai mare de conexiuni și rețele neuronale face ca procesele de memorare și reamintire a informațiilor mult mai eficiente. Mai menționăm și faptul că cititul are un efect benefic în prevenirea declinului cognitiv indus de vârstă.

Cititul te face mai atent

Trăind într-un mediu care ne bombardează cu o mulțime de informații, timpul mediu de atenție pare să se fi diminuat.

Studiile au arătat că lectura activează anumite părți ale creierului (cortexul prefrontal și cortexul anterior) care sunt direct responsabile pentru capacitatea noastră de a ne concentra și pentru dimensiunea intervalului de atenție. Prin activarea acestor zone, lectura ne îmbunătățește capacitatea de a ne concentra pentru mai mult timp.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *