Meniu
Ce este BIBLIOSMIA?

Ce este BIBLIOSMIA?

Bibliosmia este un termen creat special pentru iubitorii de cărți. Nu te grăbi să-l cauți în dicționar deoarece nu există, încă.  Cu toții cunoaștem senzația aceea plăcută oferită de mirosul unei cărți vechi.

Așadar, plăcerea de a mirosi cărți vechi poartă numele de „bibliosmie”. Cercetătorii au și o explicație: cu trecere timpului, materialele chimice cum ar fi lipiciul, hârtia, cerneala se descompun, eliberând compuși organici volatili, care produc un miros caracteristic. Deci cu cât este mai veche cartea, cu atât aroma căpătată miroase mai intens.

Unii oameni consideră că mirosul oferit de carte reprezintă o parte esențială experienței de lectură. Cărțile electronice pur și simplu nu pot oferi acest lucru. Chiar autorul Ray Bradbury a mărturisit că nu există viitor pentru cărțile electronice, deoarece nu sunt cărți, „cărțile electronice au miros de combustibil”. Cartea sa, „451º Fahrenheit” are loc într-o societate distopică în care cărțile sunt interzise, iar pompierii au rolul de a găsi și arde cărțile.

 

foto: Pexels

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *