Meniu
Ce este BIBLIOFOBIA sau FRICA DE CĂRȚI?

Ce este BIBLIOFOBIA sau FRICA DE CĂRȚI?

Ce este BIBLIOFOBIA sau FRICA DE CĂRȚI?

Bibliofobia este o fobie neobișnuită în ceea ce privește cărțile. Poate fi definită în linii mari ca frica (ura) față de cărți, dar se referă și la frica de a citi sau de a citi cu voce tare sau în public. Mulți oameni se pare că se tem de manuale sau de romane istorice sau de povești pentru copii, mai degrabă decât de frica de toate cărțile. Mitofobia sau teama patologică de mituri poate fi considerată un subtip de bibliofobie.

Fobia față de cărți

Dacă experimentezi bibliofobie, este posibil să ai dificultăți când ești forțat sau încurajat să citești. S-ar putea să-ți fie teamă de poveștile în sine. Chiar și simplul act de a citi, de a ține o carte sau de a fi într-o bibliotecă poate provoca un comportament anxios asociat cu fobia. Dacă ai dificultăți de învățare sau de citit, atunci este firesc să fii nervos, mai ales când citești cu voce tare. Este important să se determine și să trateze cauza principală a fobiei. Este posibil să fi fost certat în copilărie pentru că nu ai citit în mod adecvat sau forțat să citești, așa că frica este asociată cu o lipsă de control asupra materialelor de citit, ceea ce creează aversiune și duce la anxietate în jurul cărților.

Dacă ai bibliofobie, poți să tremuri, să transpiri sau să plângi când trebuie să citești. S-ar putea să faci tot posibilul pentru a evita să citești cu voce tare stând în spatele unei săli de clasă sau chiar sărind peste cursurile care implică această activitate. Poți încerca să-i convingi pe alții să-ți citească informații importante în loc să fii nevoit să le citești singur. Sau îți poți controla interacțiunea cu cărțile sau mediile de lectură, cum ar fi bibliotecile, muzeele și alte locuri în care lectura reprezintă un aspect important al experienței.

 

Tratament

Deoarece bibliofobia poate limita foarte mult viața, cauzând probleme la locul de muncă și la școală, precum și în viața personală, este important să cauți un tratament adecvat. Medicul tău va colabora cu tine pentru a dezvolta un plan de tratament care se potrivește nevoilor tale. Probabil că vei învăța noi moduri de a gândi despre cărți și vei fi încurajat să citești câteva pagini la un moment dat în siguranța cabinetului terapeutului tău. În niciun moment nu vei fi forțat să progresezi într-un ritm mai rapid decât cel cu care te simți confortabil.

Nu uita că cea mai bună modalitate de a depăși această condiție este să continui să te expui la cărți pentru a-ți diminua anxietatea din jurul cărților. Această expunere continuă te va ajuta să-ți depășiți mai rapid fobia.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *