Meniu
Cât de repede sau de încet ar trebui să citești?

Cât de repede sau de încet ar trebui să citești?

Care este scopul principal al lecturii? Abia după ce ai răspuns la această întrebare poți alege cititul rapid sau cititul lent. Ambele tehnici de citire au propriile lor avantaje și dezavantaje.

 

Cititul lent vs cititul rapid

În timp ce cea mai evidentă diferență dintre aceste două stiluri de lectură este în mod evident ritmul în care este consumat materialul de citit, există și alte câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare ori de câte ori te confrunți cu decizia de a alege între ele.

Citirea lentă necesită mai mult timp pentru același număr de pagini citite, dar vine și cu beneficiul unei mai bune înțelegeri, se rețin mai bine informațiile și are loc o înțelegere mai profundă a textului. Abordând o lectură lentă, vei reține mai ușor metafore, descrieri sau vei fi mai atent la tonul scrisului decât ai putea să o faci atunci când citești rapid.

Pe de cealaltă parte, cititul rapid permite cititorului să parcurgă un număr mult mai mare de pagini în același timp. Înțelegerea nu este complet compromisă prin viteza de citire, dar o înțelegere mai profundă a textului și analiza stilului de scriere este puțin probabil să facă parte din proces. Ori de câte ori trebuie să acorzi prioritate volumului față de înțelegerea profundă, cititul rapidă este o alegere bună.

Când să accelerezi și când să încetinești cititul

Găsirea scenariului potrivit pentru fiecare dintre aceste două tehnici de citit este crucială pentru a avea parte de beneficiile pe care fiecare le are de oferit.

Cititul lent este ideal pentru cazurile în care trebuie să înțelegi o carte în esența ei, de exemplu atunci când ar trebui să scrii o recenzie de carte sau un eseu. Cititul lent se recomandată în special pentru poezie, cărți filozofice și istorice – este calea de urmat ori de câte ori trebuie să înțelegi și să-ți amintești cât mai multe detalii.

Cititul rapid este un instrument grozav de folosit pentru cărți mai ușoare sau ori de câte ori ai un deadline. Dacă nu ai destul timp la dispoziție și trebuie doar să ai o idee vagă despre carte, poți apela la această metodă, deși fiecare carte ar trebui să beneficieze la maximum de atenția cititorului.

 

sursa foto: Pexels

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *