Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Cât de mult influențează FONTUL și dimensiunea acestuia viteza de citire?

Cât de mult influențează FONTUL și dimensiunea acestuia viteza de citire?

Alegerea cuvintelor se numără printre cele mai importante lucruri pe care le poate face un scriitor pentru a atrage atenția cititorilor. Dar, în afară de selecția cuvintelor, ce alți factori fac un text să fie captivant? 

Unele studii au arătat că selectarea și dimensiunea fontului joacă un rol esențial în învățare, memorare, atenție, citire și concentrare. De asemenea, unele studii au arătat că alegerea fontului și a mărimii acestuia afectează viteza de citire.

 

FONT

Se știe că există două tipuri de seturi caractere: SERIF și SANS SERIF. Efectele acestor două fonturi sunt destul de diferite una față de cealaltă când vine vorba de lizibilitate și nicio cercetare sau studiu nu a dat rezultate concludente cu privire la cea care se accelerează viteza lecturii. 

 

SERIF

Fonturile de tip serif se disting printr-o contur sau o linie mică care se extinde de la începutul sau sfârșitul literelor. Potrivit unor studii, inclusiv cele realizate de Morrison și Noyes, arată că în unele cazuri Serif tinde să faciliteze înțelegerea cititorului.

Cercetările spun că acele curbele/cozi de la începutul sau sfârșitul literei, fac fiecare literă distinctă, prin urmare ușor de diferențiat și de citit. De asemenea, ele seamănă mai mult cu o literă scrisă de mână mai mult față de tipul digital, astfel încât este ușor de înțeles de către cititor.

 

SANS SERIF

Sans Serif este fontul modern, minimal și consumă mai puțin spațiu de linie în comparație cu fontul Serif. Este cunoscut faptul că fontul San Serif este mai ușor de citit decât Serif atunci când vine vorba de domeniul web. Fontul Serif, datorită curbelor și cozilor sale văzute ca o extensie, îngreunează citirea și oferă mai multe detalii vizuale pe care creierul le poate procesa. San Serif este mai ușor de citit pe ecranele desktop deoarece sunt mai puțin complexe și ușor de procesat pentru creier.

Deoarece Sans Serif este simplu și minimal, aceste caracteristici fac fontul lizibil chiar și la dimensiuni mai mici. Fontul Serif creează de obicei zgomot vizual pe ecranele cu rezoluție scăzută, ceea ce duce la distragerea atenției pentru cititor.

 

DIMENSIUNEA FONTULUI

Fontul determină direct viteza de citire. Pentru persoanele în vârstă, fontul cu puncte înalte, cum ar fi 14, este preferat în detrimentul unui font cu 12 puncte. În plus, le este ușor și mai rapid să citească conținutul în serif în loc de san serif. Copiii, pe de altă parte, găsesc fonturile cu 10 până la 12 puncte mai lizibile și pot citi mai repede.

Un studiu realizat de „Bernard et al.” a oferit o perspectivă detaliată asupra efectelor a 7 fonturi populare și a dimensiunilor acestora. Fonturile analizate au fost: Courier New, Georgia, Times New Roman, Arial, Comic Sans, Tahoma și Verdana. Dimensiunile comparate ale fontului au fost de 10, 12 și 14 puncte.

Rezultatele au arătat că:

  • La dimensiunea de 10 puncte, Verdana a fost cel mai favorabil font;
  • La dimensiunea de 12 puncte, Arial a fost cel mai favorabil font;
  • La dimensiunea de 14 puncte, Comic Sans a fost cel mai favorabil font.

La monitorizarea timpului de citire, s-a ajuns la concluzia că și conținutul scris cu Times New Roman și cel scris cu Arial a fost citit mult mai rapid în comparație cu restul fonturilor. 

Având în vedere lizibilitatea, s-a observat că Tahoma la dimensiunea de 10 a excelat pentru a fi cel mai lizibil, urmat de Courier New la dimensiunea de 12 și Arial la dimensiunea de 14. Cu toate acestea, nu este dovedit că dimensiunea fontului mai mare înseamnă citire mai rapidă și lizibilitate mai bună, potrivit theproductiveengineer.net.

 

Cum afectează schimbarea fontului viteza de citire

Se pare că factorii care fac scrisul mai lizibil pentru un elev de clasa a cincea, nu fac același lucru pentru o persoană în vârstă sau chiar pentru un elev de clasa a II-a.

Ce preferă persoanele în vârstă?

Un studiu efectuat la Universitatea de Stat din Wichita, la Departamentul de Psihologie, a analizat un grup de persoane cu vârsta cuprinsă între 62 și 83 de ani. Persoanele au primit câteva pasaje de citit. Aceste pasaje au prezentat două tipuri de caractere – Serif și San Serif la dimensiuni de 12 și 14 puncte, pentru a determina lizibilitatea, timpul de lectură și ceea ce preferă în general populația mai în vârstă.

Rezultatele au arătat că dimensiunea fontului a avut un rol semnificativ. Mulți au preferat fonturile de 14 puncte în locul celor de 12 puncte. Viteza de citire a fost, de asemenea, diferită la fiecare font. Participanților le-a luat mai mult timp pentru a citi pasajele scrise cu fonturi serif de 12 puncte decât cu fonturi serif de 14 puncte sau sans serif. Deci, pe scurt, fonturile de 14 puncte au fost ușor de citit și atribuite citirii mai rapide. În ceea ce privește tipul de font, mulți au preferat fonturile san serif în locul serif.

 

foto: Pexels

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *