Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Cât de mult contează biblioteca de acasă

Cât de mult contează biblioteca de acasă

Când copiii au o bibliotecă acasă, măcar 20 de cărți (un raft plin), ei au trei cu ani mai mulți de școală decât copiii care nu au nicio carte acasă, arată un studiu.

Fie că sunt bogați sau săraci, americani, europeni sau asiatici, analfabeți funcțional sau absolvenți de facultate, părinții care au cărți în casă cresc nivelul de educație pe care îl vor atinge copiii lor, potrivit unui studiu de 20 de ani condus de Mariah Evans, Universitatea din Nevada.

De ani de zile, educatorii au crezut că cel mai puternic factor al atingerii unor niveluri înalte de educație în ceea ce privești copiii a fost acela de a avea părinți foarte educați. Dar, în mod surprinzător, acest studiu a arătat că diferența dintre a fi crescut într-o casă fără cărți în comparație cu a fi crescut într-o casă care are o bibliotecă de 500 de cărți are un efect la fel de mare asupra nivelului de educație pe care îl va atinge un copil ca și a avea părinți care au 3 ani de studii (inferioare) comparativ cu a avea părinți care au studii universitare. A avea o bibliotecă de 500 de cărți sau a avea părinți cu studii universitare, propulsează un copil cu 3,2 ani mai departe în educație, în medie.

Evans, sociologul care a condus STUDIUL a fost interesat de faptul că acei copii cu părinți mai puțin educați beneficiază cel mai mult de a avea cărți în casă.

„Ce fel de investiții ar trebui să facem pentru a-i ajuta copiii din mediile defavorizate să progreseze?” Rezultatele acestui studiu indică faptul că introducerea unor cărți în casele lor este o modalitate ieftină prin care putem ajuta acești copii să reușească”.

A avea doar 20 de cărți în casă are în continuare un impact semnificativ asupra propulsării unui copil la un nivel mai înalt de educație și, cu cât adaugi mai multe cărți, cu atât beneficiile sunt mai mari.

În unele țări, cum ar fi China, a avea 500 sau mai multe cărți în casă îi propulsează pe copii cu 6,6 ani mai departe în educația lor. În Statele Unite, efectul este mai mic, de 2,4 ani, decât avantajul mediu de 3,2 ani experimentat în toate cele 27 de țări din studiu. Dar, Evans subliniază că 2,4 ani este încă un avantaj semnificativ în ceea ce privește nivelul educațional.

Studiul realizat de Evans și colegii ei de la Nevada, UCLA și Australian National University este unul dintre cele mai mari și mai cuprinzătoare studii efectuate vreodată în ceea ce privește influențarea nivelului de educație pe care îl va atinge un copil.

Cercetătorii au fost uimiți de efectul puternic pe care l-a avut cărțile în casă asupra nivelului educațional al copiilor chiar și dincolo de factori precum nivelul de educație și ocupația părinților, PIB-ul sau sistemul politic al țării.

A avea cărți în casă este de două ori mai important decât nivelul de educație al părinților și mai important decât dacă un copil a fost crescut în China sau, în Europa sau în Statele Unite.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *