Meniu
Cartea – declarată „bun esențial” în Belgia

Cartea – declarată „bun esențial” în Belgia

Nu, nu se întâmplă în România, din păcate. Din cauze pandemiei, multe țări sunt obligate să impună anumite perioade de izolare. Ei bine, în Belgia, chiar dacă situația este destul de gravă, librăriile rămân deschise, iar cărţile au fost incluse pe lista „bunurilor esenţiale”.

Guvernul (Belgia) a decis ca librăriile care pot rămâne deschise să ofere în principal „bunuri esenţiale”.

Credem că este esenţial să dezvoltăm o preocupare (…) în ceea ce priveşte sănătatea mintală a tuturor belgienilor. Cultura joacă un rol enorm, a explicat vicepremierul belgian Georges Gilkinet.

Librarii din Bruxelles, care au fost nevoiţi să îşi închidă spaţiile de vânzare timp de două luni în primăvară, se declară mulţumiţi de această decizie a guvernului belgian și, mai mult, spun că au luat toate măsurile sanitare posibile.

Cartea corespunde unei nevoi evidente într-o perioadă de angoasă, de incertitudini, care ne fac pe fiecare dintre noi să ne gândim la propria mortalitate, la precaritatea existenţei, a spus un specialist al departamentului de ştiinţe umaniste din cadrul librăriei Tropismes.

În rândul cititorilor, „există mai degrabă o dorinţă de meditaţie, decât de evadare”, cu un apetit deosebit pentru eseistică şi filosofie (stoici, în special). Cartea reprezintă legătura cu tradiţia, promisiunea unui viitor, revenirea în trecut.

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *