Meniu

Ne pare rău, nu există nimic în coș.

Care este DIFERENȚA dintre cititul activ și cel pasiv?

Care este DIFERENȚA dintre cititul activ și cel pasiv?

Când vine vorba de lectură, aceasta poate avea loc în mai multe feluri. Este cititul activ mai greu de realizat? Cel pasiv dăunează cititorilor? Iată mai jos care sunt diferențele majore dintre cele două tipuri de lectură.

 

Cititul activ durează mai mult

Lectura activă este un proces care implică mult mai multă acțiune din partea cititorului. Acest lucru are un impact mai puțin pozitiv asupra vitezei de citire, dar vine cu o serie de alte beneficii care compensează progresul lent. Viteza alternează în timpul sesiunilor active de lectură în funcție de dificultatea textului și de cantitatea de informații pe care cititorul trebuie să o prelucreze. Cititul pasiv are loc mai rapid și cu o viteză constantă.

 

Cititul pasiv nu necesită reflecție

Spre deosebire de lectura activă, cititul pasiv se poate face fără a reflecta prea mult la ceea ce s-a citit. Pur și simplu lectura ca formă de divertisment necesită un proces de gândire mult mai simplu și implică puțină (sau deloc) reflecție și introspecție. Lectura activă, pe de altă parte, trebuie făcută cu o intenție clară de a înțelege, o anumită dedicare și dorință de a analiza, reflecta și a face o muncă introspectivă pentru a conecta informațiile din carte cu lucrurile pe care le știi deja.

 

Cititul activ este mai eficient, cititul pasiv este mai relaxant

Cititul activ poate afecta rezistența ta mentală. Creierul tău va fi în continuă suprasolicitare, încercând să înțeleagă, să-și amintească și să „disece” textul în mai multe componente. Lectura pasivă, pe de altă parte, este o modalitate excelentă de a te relaxa după o zi grea sau pur și simplu de a petrece timpul. Citind pasiv, te implici mult mai puțin în ceea ce privește textul, dar asta nu înseamnă că nu primești niciun beneficiu. Dimpotrivă, anumite genuri sunt mai pline de satisfacții atunci când sunt citite pasiv.

 

foto: Pexels

Scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *